Háború: Ukrajnával szembefordult az egyik fő szövetségese - nem akarnak több fegyvert küldeni Kijevnek

Hírek2023. szept. 21.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 574-dik napján:

- Megromlott a viszony Varsó és Kijev között. Lengyelország szerdán közölte, hogy nem fegyverzi tovább Ukrajnát, és helyette saját védelmére összpontosít.

Minderre azután került sor, hogy meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte szerdán Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ 78. ülésszakán elhangzott, az ukrán gabonaexportra vonatkozó szavait.

A külügyminisztérium bejelentette, hogy a beszéd miatt bekérették Vaszil Zvaricsot, Ukrajna varsói nagykövetét.

Przydacz arra reagált, hogy Zelenszkij előző napi beszédében kijelentette: "Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg". Az ukrán elnök szerint az ilyen országok "valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára".

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén felszólalva javaslatokat tett a testület reformjára, ezek célja elsősorban annak elkerülése, hogy a BT állandó tagjai, köztük Oroszország vétójogukkal élve leblokkolhassanak egyes döntéseket.

- Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi oldalon közzétett üzenetében arra szólította fel az országban működő ékszeripari vállalatokat,

hogy járuljanak hozzá az orosz gyémántok világpiaci kereskedelmének korlátozásához.

- Hivatalosan bejelentette pekingi meghívásának elfogadását Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán Szentpéterváron fogadta Vang Jit, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagját és külügyminisztert.

- Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" megbízott vezetője azt mondta, hogy az orosz erők megszállva tartják a Kliscsijivkától északra fekvő magaslatokat, az ukránok pedig a délnyugati külterületeken próbálják meg elsáncolni magukat. Kijelentette, hogy a település, amelyből gyakorlatilag semmi sem maradt, "a szürke zónában van".

- Tizenegy ukrán támadás visszaverését jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

- Robbanás történt egy togói zászló alatt közlekedő teherhajón a Fekete-tenger Romániához tartozó vizein, az ukrán határ közelében szerdán. A segélyhívást leadó 12 tagú legénységet a román tengeri életmentő ügynökség (ARSVOM) mentőhajója kimentette - közölték a román hatóságok.

- Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

- Egy új tanulmány szerint Oroszország "szándékosan és ismételten" egészségügyi létesítményeket vett célba az ukrajnai Herszon városában,

kárt okozva gyermekkórházakban, szülészetekben és egy regionális klinikában.

- Ukrajna azt állította, hogy keddre virradó éjszaka 17 drónt lőttek le. A légierő arról számolt be, hogy az orosz csapatok összesen 24 pilóta nélküli légi járművet lőttek ki Ukrajnára. Ukrajna arról számolt be, hogy Oroszország csapást mért egy kremencsuki olajfinomítóra.