Háború: az európai fővárosokat fenyegetik az oroszok

Hírek2024. júl. 14.D.J.

Ez történt az ukrán háború 871-dik napján:

- Az oroszok rakétatámadást intéztek egy kisváros ellen Harkiv közelében, két ember, egy mentőszolgálati tisztviselő és egy rendőrtiszt halálát okozva. Az ügyészek szerint a délutáni rakétatámadás célpontja a Harkivtól délnyugatra fekvő Budy vasútállomása volt. A mentőcsapatok kiérkezése után egy második rakéta csapódott be a térségbe.

Az incidensekben huszonöt ember sérült meg, köztük két gyermek.

- A Kreml arra figyelmeztet, hogy a nagy hatótávolságú amerikai rakéták németországi állomásoztatása miatt az európai fővárosok az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak a hidegháborúhoz hasonló konfrontáció megismétlődésével.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője "paradoxonról" beszélt, amelyben "Európa a mi rakétáink célpontja, hazánk pedig az amerikai rakéták célpontja Európában" - jelenti az Agence France-Presse. "Elég kapacitással rendelkezünk ahhoz, hogy megfékezzük ezeket a rakétákat, de a potenciális áldozatok ezen országok fővárosai" - mondta Peszkov az orosz állami televíziónak nyilatkozva.

Peszkov utalt arra is, hogy egy ilyen konfrontáció alááshatja Európa egészét - ugyanúgy, ahogy a hidegháború a Szovjetunió összeomlásával ért véget. "Európa szétesőben van.

Európa nem a legjobb pillanatát éli" - mondta.

- Volodimir Zelenszkij lekicsinyelte Joe Biden amerikai elnök legutóbbi baklövését a NATO-csúcson, amikor az ukrán államfőt Putyin orosz elnökként mutatta be, mondván, hogy ez egy "hiba" volt, amelyet most már el lehet felejteni. Zelenszkij a washingtoni csúcstalálkozóról hazafelé tartva látogatja meg Simon Harris ír államfőt.

- Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint a feszültségek enyhültek országa ukrán határán, és az ott állomásozó katonákat visszaküldték bázisukra. Vlagyimir Putyin Kreml-vezér közeli szövetségese, Lukasenko a BelTA hivatalos hírügynökség szerint azt mondta, hogy a belarusz hírszerzés megállapította, hogy Ukrajna csapatokat vont ki az érzékeny területekről.

- Németország kijelentette, hogy "nem hagyja magát megfélemlíteni" az Ukrajnának nyújtott támogatásával kapcsolatban, miután egy védelmi vállalat vezetője ellen állítólag merényletet akartak elkövetni. A CNN ezen a héten arról számolt be, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok meghiúsítottak egy merényletet Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója ellen, aki nagy mennyiségű fegyverzetet szállított Ukrajnának.

Állítólag ez része volt annak az orosz kormányzati tervnek, amelynek célja a védelmi ipar európai vezetőinek megölése volt - mondták a CNN-nek amerikai és nyugati tisztviselők.