Háború: az orosz határnál ropogtak a fegyverek – az ukránok kiterjesztenék a harcokat?

Hírek2023. jún. 2.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 463-dik napján:

- Visszaverték az orosz katonai és határvédelmi egységek ukrán fegyveresek három arra irányuló kísérletét, hogy behatoljanak Belgorod megyébe, és ott terrortámadást hajtsanak végre a polgári lakosság ellen - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint csütörtökre virradóra, miután intenzív tűz alá vette Belgorod megye polgári létesítményeit, egy harckocsikkal támogatott ukrán "terrorista alakulat"

megpróbált behatolni Oroszország területére a Novaja Tavolzsanka település és a Sebekino nemzetközi közúti határátkelő közelében.

Sajtójelentések és a közösségi médiában megosztott videó szerint a támadást az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió elnevezésű fegyveres szervezet hajtotta végre.

- Az oroszországi Belgorodban legalább kilenc civil megsérült egy ellenséges csapásban - közölte a régió kormányzója -, több száz gyermeket, nőt és idős embert evakuáltak. Meg nem erősített videófelvételen egy épületben tűz keletkezett Shebekinóban. Vjacseszlav Gladkov, Belgorod kormányzója elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők

többször is lőtték Shebekinót szovjet gyártmányú Grad 122 mm-es rakétákkal.

- Három ember, köztük egy gyermek meghalt és legalább 11 ember megsebesült egy kora reggeli rakétatámadásban Kijevben, amely lakóházakat, két iskolát és egy gyermekklinikát ért - közölték a városi hatóságok.

- Az Egyesült Államok válaszlépéseket hozott az Új START néven ismert fegyverzetkorlátozási egyezmény orosz megsértése miatt - közölte az amerikai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési irodája.

A dokumentum szerint az Egyesült Államok elkötelezett a szerződés teljes és kölcsönös betartása mellett, ennek szellemében hozott intézkedéseket. Az amerikai álláspont szerint a szerződésben való részvétel felfüggesztése - amit Oroszország februárban törvénybe foglalt - jogilag érvénytelen,

az orosz eljárás pedig a megállapodás megsértését jelenti.

- Amerikai hírszerző szolgálatok több ezer iPhone-t fertőztek meg rosszindulatú szoftverrel Oroszországban, köztük olyanokat is, amelyeket külföldi nagykövetségek használnak - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

- Az Európai Politikai Közösséget alkotó országok vezetői csütörtöki moldovai találkozójukon megerősítették eltökéltségüket annak segítésében, hogy az európai kontinens egészére visszatérjen a béke - jelentette ki Maia Sandu moldovai elnök.

- Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok - jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka..

"A helyzet Bahmut irányában megváltozott. Jelentősen csökkentek az orosz erők rohamai. Első pillantásra úgy tűnik, hogy az ellenség felhagyott a támadó hadműveletek folytatásával a térségben,

de ez nem felel meg a valóságnak.

Átmenetileg megváltozott a hadművelet formátuma a Wagner orosz zsoldoscsoport alakulatainak kivonása, orosz reguláris, köztük légideszant alakulatokkal való felváltása nyomán. Ezért a jelenlegi helyzet a nyugodtság benyomását keltheti.”

- További támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójának megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csatlakozás egyértelmű támogatására kérte a résztvevőket.