Háború: az orosz medve tör előre - kiszorítják az ukránokat a keleti fronton

Hírek2024. szept. 9.D.J.

Ez történt az ukrán háború 928-dik napján:

- Az orosz erők tovább nyomultak Pokrovszk városa felé, amely kulcsfontosságú logisztikai csomópont a keleti front mentén, és a délebbre fekvő Kurakhove város közelében is fokozták a támadásokat - jelentette az ukrán vezérkar. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy csapatai elfoglalták Novohrodivka kisvárost, amely Pokrovszktól mintegy 19 kilométerre délkeletre fekszik.

- Két NATO-tagállam szerint orosz drónok sértették meg a légterüket. Az egyik állítólag Romániába repült a szomszédos Ukrajna elleni éjszakai támadások során, míg egy másik lezuhant Lettország keleti részén. Egy drón vasárnap kora reggel lépett román területre, amikor Moszkva „polgári célpontokat és kikötői infrastruktúrát” támadott a Dunán túl Ukrajnában - közölte a román védelmi minisztérium.

Bukarest F-16-os harci repülőgépeket vetett be légterének megfigyelésére, és figyelmeztetést adott ki két keleti régió lakosainak.

Áldozatokról vagy károkról nem érkezett azonnali jelentés. Lettország védelmi minisztere, Andris Sprūds később azt mondta, hogy egy orosz drón zuhant le előző nap Rezekne város közelében, és valószínűleg a szomszédos Fehéroroszországból tévedt Lettországba.

- A NATO leköszönő főtitkárhelyettese és Románia korábbi vezető diplomatája elmondta, hogy a katonai szövetség elítéli a román légtér orosz megsértését. Mircea Geoană azt írta: „Bár nincs olyan információnk, amely arra utalna, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna a szövetségesek ellen, ezek a cselekmények felelőtlenek és potenciálisan veszélyesek”. A lett hadsereg hasonlóképpen azt mondta, hogy nincsenek arra utaló jelek,

hogy Moszkva vagy Minszk szándékosan küldött volna drónt az országba.

- Vlagyimir Putyin elnök és az ukrajnai háború támogatói a vasárnapi első szavazatszámlálások szerint Oroszország-szerte megnyerték a kormányzóválasztásokat, többek között Kurszkban, ahol az ukrán erők átvették az ellenőrzést néhány város és terület felett.

- Oroszország az éjszaka folyamán dróntámadást indított Kijev ellen - közölte hétfőn az ukrán hadsereg. A légvédelmi egységek részt vettek a csapások visszaverésében.

- Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok továbbra is légicsapásokkal sújtják Szumit és a környező régiókat, és vasárnap délutánig legalább 16 pusztító erejű „siklóbombát” vetettek be a tartományban. Az orosz erők a nap folyamán ismét lőtték a várost, megsebesítve egy tinédzsert és egy civil férfit - jelentette a regionális ügyészség.

- Három nő halt meg vasárnap, miután az orosz erők lőttek egy falut a keleti donyecki területen.

- Az ukrán erők megtámadtak egy üzemanyagraktárt a dél-oroszországi belgorodi terület Volokonovszkij körzetében. A csapás sorozatos tüzeket okozott - közölte a területi kormányzó. Vjacseszlav Gladkov szerint: „Több tartály is kigyulladt egy robbanás következtében. A tűzoltócsapatok oltják a lángokat”. Gladkov három másik települést ért dróntámadásokról is beszámolt. A belgorodi területen a jelentések szerint három civil,

köztük két gyermek megsérült a vasárnapra virradó éjjeli támadásokban. Gladkov szerint két lakóépület megsemmisült.

- Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy ő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyetértettek abban, hogy Moszkvát be kell vonni egy jövőbeli békekonferenciába, amelynek célja az ukrajnai invázió befejezése. Scholz vasárnap a ZDF német közszolgálati televíziónak nyilatkozott: „Minden bizonnyal lesz még egy békekonferencia, és az elnök [Zelenszkij] és én egyetértünk abban, hogy ezen Oroszországnak is jelen kell lennie”.