Háború: az orosz területeket egyre több támadás éri

Hírek2023. máj. 28.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 458-dik napján:

- Ukrajna szombaton dróntámadások sorozatával oroszországi olajvezetékekre mért csapást, többek között egy olyan állomásra is lecsaptak, amely a nyugat-szibériai nyersolajat Európába szállító hatalmas Barátság olajvezetéket szolgálja ki - jelentette az orosz média. Az ukrán dróntámadások Oroszországon belül az elmúlt hetekben egyre intenzívebbé váltak, és a New York Times arról számolt be,

hogy az amerikai hírszerzés szerint Ukrajna áll a Kreml elleni pár hetes dróntámadás mögött is.

- Robbanások rengették meg vasárnap kora reggel az ukrán fővárost - közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester. Klicsko elmondta, hogy legalább egy ember meghalt és többen megsebesültek a Kijev elleni éjszakai támadásokban.

- A brit királyi légierő vezérkari főnöke szerint Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha vereséget szenved Ukrajnában. Sir Mike Wigston vezérezredes úgy fogalmazott: amikor az ukrajnai konfliktus véget ér és Ukrajna helyreállítja határait, "ahogy ezt meg is kell majd tennie", Oroszország sértett, bosszúszomjas, brutális hatalom lesz, amely légitámadások, rakétatámadások, tengeralattjárókról végrehajtott támadások formájában "továbbra is képes lesz ártani nekünk".

- A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget,

az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre.

- Az ukránok megkezdték az orosz megszálló erők elleni ellentámadás előkészítését - mondta egy ukrán elnöki tanácsadó. A hadsereg jelenleg például az utánpótlási vonalak megsemmisítésére illetve a harci vonalak mögötti raktárak felrobbantására összpontosít.

- Az orosz erők átmenetileg enyhítették az ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut elleni támadásaikat, hogy átcsoportosítsák és megerősítsék képességeiket - közölte szombaton egy magas rangú kijevi tisztviselő.

Az orosz Wagner magánhadsereg a héten kezdte átadni állásait a reguláris orosz csapatoknak, miután a háború leghosszabb és legvéresebb csatája után ellenőrzés alá vonták Bahmutot - jelentette a Reuters.

- Ukrajna arra kérte Németországot, hogy szállítson neki Taurus cirkálórakétákat, amelyeknek a hatótávolsága 500 kilométer - közölte szombaton a berlini védelmi minisztérium szóvivője.