Magyar középkori templomok, amelyeket egyszer látni kell!

Utazás2023. máj. 28.D.J.
A rovat támogatója:

A történelem viharai hiába pusztították el rengeteg régi templomunkat, a régi korok mementóiból így is jó pár hátramaradt nekünk. Az egykori Magyar Királyság legrégibb templomai közül válogattunk.

Nyírbátori református templom

Több mint háromszáz éve az erdélyi fejedelem társaságában utazó Wass György a látogatása után azt írta, hogy ennél szebb templomot soha életében nem látott. Az ámulata érthető. Ahogy belépünk, a belső tér egészen grandiózus látványt nyújt.

Az óriási gótikus hálóboltozat mintha lebegne.

Nem mellékes, hogy a templom mellett található az ország legnagyobb és egyben legrégebbi fa harangtornya.

Nyírbátori református templom

Kisboldogasszony templom (Gyöngyöspata)

Az egészen különleges oltára Jézus családfáját mutatja be. Rajta az alakok ószövetségi királyokat és prófétákat ábrázolnak. Ehhez hasonlót máshol Magyarországon nem lehet látni.

Kisboldogasszony templom (Gyöngyöspata)

Lébényi Szent Jakab-templom

Sejthető, hogy már II. András király uralkodása idején is állt, mivel az oldalába bele van vésve az 1206-os évszám. Bár az idők folyamán jó párszor átépítették a XIX. században a restaurálás során a toldásokat és a hozzáépítéseket lehántották róla, hogy a XIII. századi, „eredeti” formájában lehessen megcsodálni a templomot,

amely méretét tekintve az egyik legnagyobb középkori templomunk.

Lébényi Szent Jakab-templom

Csengersimai református templom

Festői környezetben egy tó partján áll ez a református templom, amelyet eredetileg még a XIII. században kezdtek el építeni. Itt a Felső-Tisza vidékére egyébként is jellemző, hogy szinte az összes falu megőrizte a középkori templomát. A térségben többek közt Márokpapiban, Csarodán, Tákoson és Gyügyén is érdemes felkeresni „Isten házát.”

Csengersimai református templomKép forrása: szatmartour.hu

Karcsai református templom

Legrégibb eleme, a téglából készült körtemplom már az 1100-as években itt állt.

A legendája szerint egy csapat tündér hozta a harangtornyot, amikor a boszorkányoktól megijedve elejtették a vasszerkezetet, a baleset miatt pedig a torony is leomlott.

Karcsai református templom

Óföldeáki Szűz Mária Keresztények Segítsége templom

Az erődített épület körül részben a védőárok is helyre lett állítva. Külön híd vezet a védőfal kapujáig. Egy időben magtárnak is használták.

Óföldeáki Szűz Mária Keresztények Segítsége templom

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Temploma

A Bél-kő lábánál azért is jött létre egy monostor, hogy a közelben élő kunokat és besenyőket áttérítsék a keresztény hitre. Az építkezésre komoly hatással volt a tatárjárás: előtte még román stílusban épült, utána már gótikusban.

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Temploma

Veleméri Szentháromság templom

A belső kialakítása egészen különös: a nyári napforduló idején az első fénysugarak a freskókon épp a bűnösőket világítják meg, akik a Madonna mellett keresnek menedéket.

Veleméri Szentháromság templom

"Kecske-templom"

A magyar városok központjában barangolva ritkán lehet középkori templomokba akadni. Sopron az egyik kivétel. A népies elnevezését onnan kapta, hogy a tornyát egy kecske képe is díszíti.

Ugyanis az építkezést biztosító Geisel Henriknek ez volt a címerállata.

Amellett, hogy több országgyűlést is tartottak itt, a templomban koronázták meg III. Ferdinánd királyt.

"Kecske-templom"

Jáki Szent György-templom

Az ország egyik legszebb temploma különösen híres a bélletes kapujáról, amelynek a mása a Városligetben is megtekinthető. A díszes bejárat fölött a 12 apostol és Jézus életnagyságú szobra látható.

Jáki Szent György-templom

Ócsai református templom

Évente mintegy 10 ezer turista szokta felkeresni. Mint annyi más középkori épületnél itt se teljesen egyértelmű, hogy a régiek mit mire használtak. Az egyik bejárat mellett mélyedéseket látni, amelyek az egyik teória szerint azért kerültek oda,

mert a tatárok itt élesítették a kardjukat.

Ócsai református templom

Ösküi kerektemplom

Sok színes elmélet létezik, hogy miért kör alakban épült ki: az egyik szerint régen vártorony állt a helyén. Valószínűleg az Árpád-korban épült.

Ösküi kerektemplom

Szent Jakab apostol templom (Árpás)

Legalább egyszer még IV. Béla király is felkereste ezt a helyet. Azon ritka középkori templomaink egyike, amely jelentős részt téglából épült. A főoltáron látható Szent Bertalan szobra is,

aki a kezében tartja a saját lenyúzott bőrét.

Szent Jakab apostol templom (Árpás)

Zsámbéki romtemplom

Bár egy földrengés miatt a falak egy része még a XVIII. században kidőlt, a templom még így romjaiban is roppant impozáns. A mellette lévő középkori kolostornak a régi ebédlője is megmaradt: itt egy kőtár működik.

Zsámbéki romtemplom

Sajószentpéteri református nagytemplom

A gótikus mellett, barokk és reneszánsz stílusjegyek is felfedezhetőek ezen a XIV. századi templomon. Az épület körüli feltöltést az 1992-es helyreállítás során hordták el.

Sajószentpéteri református nagytemplom

Kisboldogasszony-templom (Nógrádsáp)

Az Árpádok idején a helyén még egy falu házai álltak. A templom végül a XIV. században készülhetett el.

Kisboldogasszony-templom (Nógrádsáp)