Háború: az oroszok "letöröltek a föld színéről" egy ukrán várost

Hírek2023. márc. 29.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 398-dik napján:

- A frontvonalon fekvő Avdiivka városát annyi bombázás érte, hogy az oroszok "letörölték a föld színéről"– állítja egy helyi tisztségviselő. A települést átlagosan napi 14 rakétatámadás éri. A városért folyó harcok különösen megviselték az oroszok 10. harckocsiezredét. A tankjaik nagy része valószínűleg odalett - közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

- Ukrajna célja, hogy kimerítse és súlyos veszteségeket okozzon a Bahmut kisváros elfoglalására törekvő orosz erőknek – közölte az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

- Az orosz erők szinte teljesen "megtisztították" az ipari övezetet, amelyen a bahmuti színesfém-feldolgozó üzem található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz ellenőrzés alá került donyecki régió megbízott vezetője.

Pusilin szerint az orosz oldalon harcoló Wagner katonai magánvállalat harcosai "elég keményen, magabiztosan dolgoznak", és a városba vezető összes út tüzérségi ellenőrzés alá vonásával lehetetlenné tették az ukrán lőszerutánpótlás és a tartalékok bejuttatását, valamint a sebesültek elszállítását.

- Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének vezetője "nagyon veszélyesnek" és instabilnak minősítette a Zaporizzsja atomerőműben kialakult helyzetet.

- Lengyelország és Románia védelmi együttműködésének fejlesztéséről, a két ország védelmi ipara közötti kapcsolatok erősítéséről, katonai felszerelések közös beszerzéséről állapodtak meg egyebek mellett keddi bukaresti kormányközi találkozójukon a két ország vezetői.

A lengyel kormányfő szerint az unió súlypontja most Közép-Európa felé tolódik, bebizonyosodott példádul, hogy "sajnos igazuk volt" a román és a lengyel vezetőknek, amikor - az Oroszországtól való függőség elkerülésére hivatkozva - ellenezték az Északi Áramlat 2 megépítését.

- Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy ilyen típusú, az amerikai Boeing és a svéd Saab által közösen kifejlesztett, rakétahajtóművel felszerelt, HIMARS sorozatvetőről indítható bombákat szállít Ukrajnának.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az Oroszországgal határos, északkeleti Szumi megyében tett munkalátogatást, ahol ellenőrizte az államhatár védelmét.

- Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-orosz energia együttműködés aktuális kérdéseiről tárgyalt Alekszandr Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével - a megbeszélésről Szijjártó Péter a Facebook-oldalán írt kedden. A miniszter közölte: a telefonos tárgyaláson megállapították, hogy mind a kőolaj-, mind a földgázszállítások fennakadások nélkül, szerződésszerűen teljesülnek.

- Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.