Háború: az ukrán fővárosra támadtak az oroszok

Hírek2023. márc. 28.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 397-dik napján:

- Vitalij Klicsko polgármester szerint dróntámadások miatt több robbanást is jelentettek hétfő este Kijevben.

- Németország átadta az Ukrajna támogatására ígért 18 Leopard harckocsit.

- Lengyelország szerint ki kell tiltani az orosz és fehérorosz sportolókat a 2024-es párizsi olimpiáról, hacsak Moszkva ki nem vonja csapatait Ukrajnából.

- Az Egyesült Államok szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy Oroszországból taktikai nukleáris katonai eszközöket szállítottak volna Fehéroroszországba - közölte a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs vezetője. John Kirby szerint annak sem látták jelét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a taktikai nukleáris eszközök fehéroroszországi telepítéséről tett bejelentése olyan döntéssel is járt volna, hogy Oroszország taktikai atomfegyvert szándékozna bevetni Ukrajnában.

- Az ukrajnai konfliktus tavaly februári kiéleződése óta a donyecki régióban 4471 civil, köztük 134 gyerek vesztette életét, további 4253 - köztük 274 gyerek - pedig megsebesült - közölte hétfőn az ukrajnai háborús bűncselekményekkel kapcsolatos ellenőrző és koordináló közös központ donyecki képviselete.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap folyamán elszenvedett emberveszteségét mintegy 535 főben nevezte meg.

A tábornok szerint több mint négyszáz ukrán katona és "zsoldos" a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

- Az orosz erők hétfőn alapvetően három Donyeck megyei településre összpontosították támadó műveleteiket: Bahmutra, Avgyijivkára és Marjinkára - számolt be az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében. Az ukrán erők a jelentés szerint a nap folyamán 41 orosz támadást vertek vissza a felsorolt települések környékén.

- Elhunyt a kijevi klinikán az a lengyel önkéntes, aki korábban humanitárius segély szállításakor Kelet-Ukrajnában súlyos sérüléseket szenvedett - közölte egy lengyel segélyszervezet hétfőn.

- Az uniós eszközöknek köszönhetően Lengyelország többszörösére fogja növelni lőszergyártási kapacitásait - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn a Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal közösen tartott sajtóértekezleten.

- Volodimir Zelenszkij ukrán hétfőn a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjába látogatott, ahol találkozott Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával,

és közösen megtekintették az orosz lövedékek által megrongált dnyeperi vízerőművet.

- A mai politikusok felelőssége, hogy támogassák Moldova európai közeledését, a "káros orosz befolyás" alóli végleges felszabadulását - hangsúlyozta a román miniszterelnök hétfőn abban az üzenetben, amelyet a Besszarábia és Románia 1918-as egyesülésének évfordulója alakalmából hétfőn tett közzé.