Háború: az oroszok terve kiderült - Így akarják megtörni Ukrajnát

Hírek2023. feb. 7.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 348-dik napján:

- Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy a februárban várható újabb offenzíva során az oroszok nem egyszerre támadnak majd egész Ukrajnára, mint tavaly a "teljes körű invázió" kezdetén,

hanem koncentrált harci cselekményeket kezdenek meghatározott irányokban.

Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója egy tévéműsorban úgy vélekedett, hogy február 15-e után bármelyik napon újabb nagyszabású orosz offenzívára lehet számítani a régióban. Hozzátette, hogy az oroszok egyre nagyobb erőket vonnak össze ebben a térségben.

- Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket az ukrán fegyveres erőknek felajánlott brit gyártmányú AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére képeznek ki a brit hadsereg szakértői - közölte hétfőn a londoni védelmi minisztérium.

- A Kreml nem hozza nyilvánosságra a legfelső szintű orosz-izraeli tárgyalások részleteit, ily módon sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánja Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök szavait, amelyek szerint ígéretet kapott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől arra, hogy

nem öleti meg Vlagyimir Zelenszkij ukrán államfőt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

- Az Egyesült Államok 200 százalékos vámot tervez kivetni az orosz alumíniumra még a héten, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Oroszországra az Ukrajna elleni invázió első évfordulójának közeledtével - közölte a Bloomberg hétfőn, név nélkül nyilatkozó illetékesekre hivatkozva.

- Nemzetközi bűnszervezetnek minősítette az orosz Wagner zsoldoscsoportot az ukrán parlament hétfőn - közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő.

- Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy "önkéntes rohamosztagok" elfoglalták Mihajlivka települést Donyeck város közelében.

- Az orosz rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán az orosz beszámolók szerint 135 ukrán élőerő és hadfelszerelés-összpontosulásra,

valamint 98 tüzérségi lőállásara mértek csapást.

- Oroszország eddig mintegy 660 darab iráni gyártású Shahíd önmegsemmisítő drónt használt az Ukrajna elleni háborúban, és hamarosan újabb drónszállítmányt kap - jelentette ki Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője.

- Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy Oroszország továbbra is egyre közelebb kerül Bahmut városának bekerítéséhez.

- Valószínűleg minden újabb orosz offenzíva fókuszában a luhanszki régió nyugati területe áll majd – mondta Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.