Háború: az oroszok újabb települést vettek be, az ukránok viszont Bahmutnál értek el áttörést

Hírek2023. aug. 11.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 533-dik napján:

- Gyenyisz Pusilin, az orosz ellenőrzés alá került donyecki régió megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy az orosz légierő és tüzérség kiűzte Urozsajne községből az ukrán katonákat és páncélozott járműveket.

- Az ukrán erők visszafoglalták a Bahmut feletti magaslatokat, és sikeresen bekerítik a városban lévő orosz csapatokat - közölte a kijevi védelmi miniszterhelyettes.

- Az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben az éjjel megszűnt a 750 kilovolt feszültségű külső fővezeték áramellátása - közölte csütörtökön az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom állami vállalat.

Ezt követően a nukleáris létesítményt át kellett kapcsolni az egyetlen rendelkezésre álló 330 kilovoltos tartalékvezetékre, amelynek lekapcsolása a külső áramellátás elvesztésével, azaz egy újabb teljes áramszünettel fenyeget

- figyelmeztetett közleményében a vállalat.

- Kritikusnak minősítette az orosz belügyi szervek létszámhiányát Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter egy pénteki moszkvai szaktanácskozáson. "Nagyon nagy a létszámhiány. Azt mondanám, hogy már most kritikussá vált.

A múlt hónapban ötezer alkalmazottunk mondott fel a belügyi szerveknél. Nehéz helyzet" - idézte a tárca közleménye Kolokolcevet.

- Az ukrán külügyminiszter kijelentette: Kijev nem hajlandó közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalni. "Az országunkat ért agresszió kezdetétől elkövetett bűncselekmények túl súlyosak ahhoz, hogy egy asztalhoz le lehessen ülni. Abszolúte nem bízunk meg benne.

A közvetítés azonban harmadik fél részéről lehetséges, azzal a feltétellel, hogy az oroszok készen álljanak a visszavonulásra" - jelentette ki az ukrán diplomácia vezetője.

- Az ukrán hatóságok az orosz ágyúzások egyre fokozódó hevessége miatt az Ukrajna keleti felében lévő Harkiv megyei Kupjanszk város környékén fekvő 37 településről megkezdik a lakosok kényszerevakuálását - közölte Kupjanszk katonai közigazgatása csütörtökön a Telegramon.

A tájékoztatás szerint az evakuálás kötelező jellegű, és a térség ukrán ellenőrzésű településeire vonatkozik.

- Az ukrán légierő közölte a Telegramon, hogy csütörtökre virradó éjjel az orosz hadsereg tíz iráni gyártású Sahid támadó drónt indított Ukrajna ellen északkeleti irányból, az oroszországi Kurszki területről. Ezek közül az ukrán erők hetet megsemmisítettek irányított légvédelmi rakéták és kézi lőfegyverek segítségével.

- Az ukrán haditengerészet a Facebookon azt közölte, hogy ideiglenes folyósókat létesítettek az Ukrajna fekete-tengeri kikötőibe érkező vagy onnan induló kereskedelmi hajók számára.

Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy az orosz katonai fenyegetés és az aknaveszély minden útvonalon fennáll.

- Kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz hadsereg rohamosztagai Kupjanszk körzetében, miközben ebben a taktikai irányban nyolc ukrán támadást vertek vissza - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Lengyelország tízezerre emeli a lengyel-fehérorosz határ térségébe átcsoportosított katonák számát, közülük négyezren a határőrséget segítik, hatezren pedig a kelet-lengyelországi helyőrségekben gyakorlatoznak.

- Moszkvát és Szevasztopolt támadó ukrán harci drónok lelövéséről és vízre kényszerítéséről számolt be csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

- Orosz rakéta csapódott be egy szállodába az ukrajnai Zaporizzsja városában csütörtök este, egy ember meghalt, 16 pedig megsebesült - közölték ukrán tisztviselők.

- Két embert öltek meg ukrán csapások a Brjanszki területen lévő oroszországi Csauszij faluban - közölte a régió kormányzója.

- A Yandex orosz internetes óriásvállalat társalapítója, Arkagyij Volozs elítélte Oroszország "barbár" ukrajnai invázióját.

- A Fehér Ház további 24 milliárd dolláros Ukrajna támogatására szánt segélyt kér a kongresszustól - közölték csütörtökön magas rangú kormányzati tisztviselők.