Háború: az oroszok vérfürdőt rendeztek a keleti fronton - majdnem félezer ukrán katona veszett oda

Hírek2023. feb. 22.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 363-dik napján:

- Megsemmisített az orosz hadsereg két amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőt a donyecki régióban lévő Kramatorszk város térségében - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán a frontvonal mentén

mintegy 410 fő volt, közülük a legtöbben, több mint kétszázan a Liman környékén, több mint 170-en pedig a Donyeck térségében folyó harcok során estek el.

- Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők, ha nehezen is, de minden frontszakaszon előrenyomulnak.

- A dél-ukrajnai Herszon városában végrehajtott orosz csapásokban legalább hat ember meghalt, további 12 pedig megsebesült.

- Ukrajna kedden felszólította az iskolákat, hogy február 22. és 24. között álljanak át távoktatásra, Moszkva 2022-es inváziójának első évfordulója körül az eddigieknél is intenzívebb rakétatámadásokra lehet számítani.

- A brutalitás soha nem változtat az emberek szabadságvágyán, Oroszország sohasem győz Ukrajnában - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden a varsói Királyi Vár kertjében mondott beszédében.

Mint hozzátette: az Egyesült Államok és Európa nemzetei nem akarják elfoglalni Oroszországot.

- Ukrajnában a közigazgatási fellebbviteli bíróság kedden helyt adott az igazságügyi minisztérium és az Ukrán Biztonsági Szolgálat fellebbezésének, és megtiltotta a Régiók Pártja tevékenységét az országban - jelentette az Interfax Ukraina ukrán portál. A tájékoztatás szerint a 2014-es "narancsos forradalom" nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnököt támogató párt minden vagyonát és pénzeszközét állami tulajdonba adják.

- A kínai-orosz kapcsolatok sziklaszilárdak, és kiállják a változékony nemzetközi helyzet minden próbáját - jelentette ki Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója.

- Bekérették az orosz külügyminisztériumba kedden Lynne Tracy moszkvai amerikai nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki az Egyesült Államoknak az ukrajnai harci cselekményekben való egyre szélesebb körű részvétele miatt a "kijevi rezsim" oldalán.

- Több mint 1600 milliárd dolláros kiesést okozott Oroszország Ukrajna elleni háborúja tavaly a világgazdaságban egy kedden ismertetett német becslés szerint.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy folytani akarja a háborút, ezért az Ukrajnának eddig nyújtott támogatást nem csak fenntartani, hanem fokozni kell - jelentette ki a NATO-főtitkár kedden.

- Elrendelték a román hatóságok a Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központ működésének felfüggesztését, mert megítélésük szerint az Ukrajna ellen indított háború óta az intézmény nem a román-orosz kulturális kapcsolatok erősítését szolgálja, hanem a félretájékoztatás eszközévé vált.

- Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúja minden szempontból stratégiai kudarc - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.