Háború: az oroszok visszaszorultak - itt lehet az áttörés?

Hírek2023. nov. 17.Növekedés.hu

Az ukrán hadsereg pénteken közölte, hogy csapatai több hídfőállást is biztosítottak a Dnyeper keleti partján, a Herszon régióban - ez egy kis, de potenciálisan jelentős stratégiai előrelépés a nagyrészt holtponton lévő háború közepette.

A széles Dnyeper-folyó természetes választóvonal a déli harcvonal mentén, és Moszkva erői azóta használják, hogy 2022 novemberében elhagyták a Herszon város körüli területet, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok további előrenyomulását az Oroszországhoz csatolt Krím felé - írta meg az AP hírügynökség.

Az ukrán csapatok megpróbálják kiszorítani az orosz erőket annyira, hogy a térségben leállítsák az ágyúzásokat, amelyek rendszeresen sújtják a polgári területeket az ukrán ellenőrzés alatt álló nyugati parton - közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara egy pénteki jelentésében.

Hírszerzési ismeretekkel rendelkező nyugati tisztviselők, akik névtelenül nyilatkoztak, azt mondták, hogy Ukrajna három dandár egy részét átjuttatta a folyón, és várhatóan kisebb előnyre tett szert, mivel az oroszok eddig képtelenek voltak visszaverni őket.

"Az ukránok láttak ott egy lehetőséget, és éltek vele" - mondta az egyik tisztviselő. "Amit eddig nem láttunk, hogy az oroszok képesek lennének visszaszorítani őket ebből a pozícióból".

Az ukrán katonák hónapok óta indítanak hasonló akciókat, hogy megpróbálják megnyitni az utat a további előrenyomulás előtt.

Kijev nem közölte, hogy mennyi időbe telt a Dnyeperen túli pozícióinak a kiépítése.

Az ukrán haditengerészet elárulta, hogy csapatai több mint 1200 orosz katonát öltek meg és több mint 2200-at megsebesítettek a keleti folyóparton elfoglalt pozícióik megerősítése érdekében végrehajtott hadműveletek során.

Elmondásuk szerint 29 lőszerraktárat, két tucat harckocsit, négy tucat páncélozott harcjárművet, 89 tüzérségi rendszert, vízi járművet, parancsnoki állásokat és más járműveket semmisítettek meg.

Ukrajna nem közölte saját áldozatainak számát.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov tábornok az elmúlt nap folyamán közölte, hogy csapatai 460 ukrán katonát öltek meg vagy sebesítettek meg, és megsemmisítettek két harckocsit és 17 járművet, amelyek vagy az ukránok által tartott nyugati parton voltak, vagy a folyón lévő szigeteken próbáltak partra szállni.

A mostani ukrán győzelmek csekélynek számítanak a teljes szárazföldi háborúban, amely a hírszerzés tisztviselői szerint lényegében megrekedt annak ellenére, hogy az év elején még az volt a várakozás, hogy az ukrán ellentámadás megváltoztatja a harcok menetét.

"Jelenleg egyik fél sem képes arra, hogy belátható időn belül döntő támadó hadműveleteket indítson a szárazföldön" - mondta egy tisztviselő.

Ukrajna a csatatéren kívül a szövetségesek támogatásáért küzd, mivel a világ figyelme az izraeli konfliktusra fókuszál. A csütörtökön elfogadott amerikai finanszírozási csomag nem tartalmazott további segélyt Ukrajnának, és az Európai Unió azt mondta, hogy nem tudja leszállítani az ígért 1 millió lőszert Kijevnek jövő év elejéig.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán David Cameron brit külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén sajnálkozott, hogy a két háborúra irányuló megosztott figyelem nem segítette az ügyét.