Háború: az ukrán hadsereg a végét járja?

Hírek2023. aug. 16.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 538-dik napján:

- Ukrajna katonai erőforrásai csaknem kimerültek - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a 11. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián.

Állítása szerint az ukrajnai háborúban nyilvánvalóvá vált, hogy a nyugati fegyverek, a NATO hadművelettervezési, csapatirányítási és kiképzési módszerei nem biztosíthatnak fölényt a harctéren.

Sojgu szerint a "különleges hadművelet" véget vetett a kollektív Nyugat dominanciájának a katonai szférában.

- Az ukrán hadiipar kulcsfontosságú vállalataira mért koncentrált csapást az orosz haderő nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy az ukrán erők a régióban már bevetették a tartalékaik kétharmadát.

Mint mondta, a katonák jelentős része már elesett.

- Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az ukrán csapatok erős csapást mértek az oroszokra, amikor Kupjanszk és Liman irányában fokozták az ellentámadásaikat. "A mieink valóban nagyon hatékonyan megállították őket ott, és sok ellenséges katonát és felszerelést semmisítettek meg" - fejtette ki a miniszterhelyettes.

Úgy vélte, hogy az oroszok ezért most újracsoportosítják erőiket, és emiatt csökkent a támadások száma.

- Három ember meghalt, többen megsebesültek és több épület is megrongálódott az ukrajnai Lemberg nyugati és Voliny északnyugati régióját ért nagyszabású légitámadásban.

"Sok rakétát kilőttek, de Lemberget is érték találatok" - mondta Andrij Szadovij, a város polgármestere, hozzátéve, hogy legalább egy égő lakóház kiürítésére adtak utasítást.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Zaporizzsjában tett látogatást, ahol találkozott a 65. és a 116. gépesített dandár parancsnokságával. Ezt az államfő maga hozta nyilvánosságra közösségi oldalain.

- Oroszország első alkalommal bírságolta meg a Reddit közösségi oldalt, mert nem törölte a "tiltott tartalmakat",

amelyek szerinte "hamis" információkat tartalmaztak Oroszország ukrajnai katonai hadjáratáról - jelentette a RIA egy moszkvai bíróságra hivatkozva.

- Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint az orosz sportolókat el kell tiltani a nemzetközi versenyeken való részvételtől, miután az orosz csapások leromboltak egy sportlétesítményt Dnyiproban.

- A svéd kormány kedden közölte, hogy több mint 300 millió dollár értékben lőszert és a korábban adományozott fegyverrendszerek pótalkatrészeit adományozza Ukrajnának.

- A nemzetközi partnerek nem próbálják rávenni Ukrajnát arra, hogy kezdjen béketárgyalásokat Oroszországgal - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára egy kedden megjelent lapinterjúban.