Tömegével költöztek ki Thaiföldre oroszok a besorozás elől 

Hírek2023. aug. 15.Sz.A.

A legtöbb külföldi ingatlanvásárló Oroszországból érkezett Thaiföldre, és hosszabb távon is ott képzelik el a jövőjüket. Az olcsóbb megélhetés, és az európaiak ellenszenve miatt is inkább a Távol-Keletet választották, hogy elkerüljék a besorozást.

Ma már az oroszok az egyik legnagyobb vásárlói réteg Thaiföldön - írja a Guardian összefoglalója. Tavaly az oroszok vásárolták fel a legtöbb thaiföldi ingatlant, a számukra értékesített ingatlanok száma 68 százalékkal emelkedett idén az első negyedévben. 

A kereslet növekedése megdobta az ingatlanárakat is, a Thai Ingatlan Szövetség felmérése szerint 46,7 százalékkal emelkedtek az árak.

A legtöbb orosz családjával költözött ki, hogy elkerülje a besorozást, és Thaiföldet többek között az olcsóbb élet reményében választották. 

A háború kitörése után Thaiföldön ugyanakkor erősen visszaesett az ukrán látogatók száma.

Az országban az ingatlanközvetítők 2023-ról, mint "arany évről" beszélnek az ingatlanszektorban, ami a járvány utáni turistaforgalom emelkedése és a háború elől menekülő oroszok jelentette keresletnek egyaránt köszönhető. 

Az oroszok tömegesen bérelnek és vásárolnak ingatlanokat, és várják, mikor térhetnek haza a háború lezártával.

Nagyon sokan menekültek Grúziába, Törökországba és Kazahsztánba is, de rengeteg orosz költözött ki Ciprusra és Egyiptomba is.

Grúziában az orosz menekültek által megjelent kereslet szintén jelentősen megemelték az ingatlanárakat és a lakások bérleti díját.

A kötelező sorkatonai szolgálat kiterjesztése eddig több hullámban zajlott Oroszországban. 

A háborúban elesett vagy megsérült orosz katonák száma 100 ezer feletti lehet nyugati források szerint, de a veszteségekről hivatalos adatokat eddig nem közölt a védelmi minisztérium.