Háború: az ukránok fordíthatnak a harcok menetén

Hírek2023. feb. 9.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 350-dik napján:

- Miközben az orosz katonai szóvivő szerdán súlyos ukrán veszteségekről számolt be, az Ukrajnától elszakított luhanszki régió megbízott vezetője közölte, hogy az ukrán hadsereg erőösszpontosítást hajtott végre egy ellentámadáshoz.

Leonyid Paszecsnyik a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva nagyon nehéznek minősítette a helyzetet az érintkezési vonalon, különösen Szvatove és Kreminna közelében, de Liszicsanksznál és Rubizsnénél is.

Mint mondta, az ukrán fegyveres erők ezen a szakaszon egységeket vonnak össze, hogy ellentámadásba lendüljenek és elveszített területeket szerezzenek vissza.

- Ukrajnának joga van arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz - áll a brit és az ukrán kormány szerdán Londonban kiadott közös nyilatkozatában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nap folyamán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, ahol fogadta őt Rishi Sunak miniszterelnök és III. Károly király is.

- Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa kilépett az Európai Ombudsmani Intézet nevű nemzetközi szövetségből tiltakozásul amiatt, hogy a testület egy magas rangú osztrák tagja Ausztriából szerinte jogellenesen Oroszországba küldött két ukrán fiatalt.

- Harci repülőgépeket kért Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől szerdai londoni beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint London vizsgálja a kérés teljesíthetőségét, de csakis hosszú távú lehetőségként,

mert Ukrajnának most rövid távon hozzáférhető kapacitásokra van a legnagyobb szüksége.

- Az Ukrajnából jogellenesen Oroszországba vitt ukrán gyermekek közül eddig 128-at sikerült kimenekíteni - közölte kedden Julija Uszenko, az ukrán főügyészi hivatal gyermekvédelmi főosztályának vezetője az Ukrinform hírügynökség beszámolója szerint.

- Az Európai Unió tovább szigorítja az Oroszországgal szembeni szankciókat az Ukrajna elleni orosz támadás első évfordulóján - mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben.

A kancellár a tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos rendkívüli tanácskozására kidolgozott német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a támadás megindításának évfordulójára,

február 24-re tervezett szigorítás "világos üzenet" Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy nem valósulnak meg "imperialista tervei".

- Újabb 32 millió forinttal támogatta egy magyar cég az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai humanitárius segélyprogramját - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

- Nagy teljesítményű elektromos erőmű-turbinát küld Ukrajnába az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége.

- Az ukrán elnök szerint Emmanuel Macron a háború eleje óta jelentősen megváltoztatta az Ukrajnával kapcsolatos álláspontját. A francia elnök a konfliktus korai szakaszában igyekezett nyitva tartani a kommunikációs csatornákat Oroszország felé.

Azóta viszont ő nyitott ajtót a tankszállításoknak. Támogatta Ukrajna uniós jelöltségét is. „Hiszem, hogy a bizalom ma valóságos." – mondta az ukrán államfő.