Az ukrán harcok intenzitás elérte a második világháborús szintet

Elemzések2023. feb. 1.Sz.A.

Idén csökkenhet az ukrajnai háború intenzitása, de a háború velünk marad az év során. Tavaly nyáron az ukrajnai frontokon annyi lőszer fogyott, mint 1941-42-ben a keleti fronton - hangzott el az Oeconomus Gazdaságkutató sajtótájékoztaóján, ahol az idei év gazdasági kockázatait elemezték.

Idén éves szinten sikerül elkerülni a recessziót a magyar gazdaságban, de számos kockázat mellett csak egy százalékos növekedéssel lehet kalkulálni - az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet ma ismertetett előrejelzése szerint. A legjelentősebb kockázatok között említették a háború alakulását, az energiahordozók árát és az inflációs pályát.

Háború

A háború jelenlegi intenzitása csökkenni fog, egy befagyott konfliktus lehet a vége, de a háború velünk marad egész évben

- mondta Anton Bendarzsevszkij, az Intézet szakmai igazgatója.

- Eddig leginkább Kína, Törökország Szaúd-Arábia növelte leginkább a hadikiadásait, de most a NATO országok is többet fegyverkeznek. Csak az USA katonai kiadása évente 800 milliárd dollár, ami ezer milliárd dollárra mehet fel rövid időn belül - emelte ki.

Ennek nyomán a korábban befagyott konfliktusok most felolvadnak (például Hegyi Karabah, stb.), miközben a nemzetközi szervezetek meggyengültek. A világ 100 legnagyobb katonai cége közül 60 amerikai 27 európai, 6 orosz, és 24 ázsiai.

Most elsősorban az amerikai és az európai cégek profitálnak a fegyverkereskedelemből. Az orosz fegyverek nem teljesítettek túl jól eddig, Oroszország a második legnagyobb fegyverexportőr, de ebből a háborúból úgy jönnek ki, hogy csökken az fegyverexport

- tette hozzá a szakmai vezető.

Mint fogalmazott, "az ukrán gazdaság nem nagy tétel a nyugati gazdaságok számára",Ukrajnában 200 milliár dollár volt a GDP az eddigi legjobb évben, 2021-ben.

Ez óriási eséssel, 130 milliárd dollár lehetett tavaly, ehhez képest a nyugati támogatások meghaladták a 100 milliárd dollárt, vagyis a 2021-es GDP-je hozzávetőleg felét kapta meg Ukrajna a Nyugattól - tette hozzá.

Kiemelte: eddig közel 65 milliárd dollárra tettek vállalást az Ukrajnát segítő országok erre az évre, ebből 31,3 milliárd euró a pénzügyi támogatás, ezen belül csak az EU 18 milliárdot különített el Ukrajna segítésére.

Ukrajna még sokáig kitarthat a nyugati támogatásokkal, de nem indulhat el a gazdaság újraépítése, ennek a tartós megoldás megszületése lenne az alapja.

Hozzátette: ha a háború nem Oroszország vereségével zárul, akkor a jelenlegi politikai rendszer fennmarad, így az orosz elszigeteltség is marad.

Oroszorzság fekete folt maradhat a nyugati kapcsolatok térképén, nem világos, hogyan fogunk kereskedni Oroszországgal, mert háborús agresszor.

A gazdasági következményekről szólva elmondta: tavaly 30-35 százalékos visszaesés következhetett be Ukrajnában, míg Oroszországban a veszteség 3 százalékos lehetett. Erre az évre 0,2 százalékos növekedés jöhet Oroszorzságban az IMF előrejelzése szerint.

A háború lezárása azért is következhet be, mert az emberi és fegyver erőforrások azonban nem korlátlanok: tavaly nyáron ezért is volt szükséges a részleges mobilizáció Oroszországban, miközben Ukrajnában már 700 ezer főt hívtak be katonának.

- A NATO-országok év végéig hatszorosára növelik az Ukrajnának szánt lőszerszállítmányokat, de a nyugati fegyverek is elhasználódnak, és folyamatos karbantartásra szorulnak - hangsúlyozta Anton Bendarzsevszkij.

Ezért a harcok jelenlegi intenzitása nem maradhat fenn, nem is lehetett ezt a dinamikát fenntartani, mert tavaly nyáron elérte a második világháborús szintet a tüzérségi lőszerek használata, a keleti hadszintér egészében 1941-42 használtak el ennyi lövedéket.Másrészt 2024-ben elnökválasztás lesz, az orosz vezetés ezért sem engedhet meg magának nagy emberveszteséget - tette hozzá.

Mi várható a magyar gazdaságban?

Idén elkerülheti a recessziót a magyar gazdaság, de egy százalékos növekedés várható a magyar gazdaságban, jövőre pedig 2-2,5 százalékos bővülés várható. Az infáció év végére 10 százalék alá csökken, jövőre 7-8 százalék lehet. Idén a folyó fizetési mérleg hiánya 3-4 százalék körül alakulhat a GDP arányában, és jövőre is 2 százalék körüli lehet a deficit - mondta Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet vezető kutatója.

- A munkaerőpiac rugalmasan tudott reagálni a járvány okozta válságra, és GDP-arányosan nálunk emelkedett a legnagyobb mértékben a beruházások a régiós országok közül - tette hozzá.

Az inflációról szólva kiemelte: alapvetően egy nemzetközi folyamatról van szó, de a drágulásnak vannak belső komponensei. Az élelmiszeriparban például nagyon alacsony a hozzáadáott érték, itt a drágulás üteme márciusban tetőzhet. A fogyasztás visszaesik idén, ezen belül az élelmiszereknél egyre többen az olcsóbb, saját márkás kategóriákat választják, a drágább termékek - így például a bioételek - forgalma jelentősen csökkent.

Energiaárak, olajszállítások

2026-ig épülhetnek ki LNG-kapacitások Európában, amivel sikerülhet az orosz gázt pótolni, de hozzávetőleg 30 milliárd köbméter hiányozhat Európában éves szinten a gázimportból, ami az éves fogyasztáshoz képest 6-7 százalékot jelent.

A földgáz árában már nem várhatóak a tavaly látott nagyobb kilengések, az ár a járvány előtti szint 3-4 szerese körül alakulhat - vélik az Oeconomus kutatói.

A gázellátásról szólva kiemelték: jelenleg még háromnegyedig vannak feltöltve a tározók, ami 20 százalékponttal magasabb érték, mint tavaly ilyenkor. Az orosz olajársapkáról szólva elhangzott: Kína nyomott áron, 50 dollár körül kapja az orosz olajat.

Szlovákia, Csehország és Magyarország kapott derogációt az orosz olajimport alól, európai szinten február 5-e után nem várható már változás a kőolaj-import mennyiségében - vélik az intézet kutatói az új szankció életbe lépéséről szólva.