Háború: az ukránok hamarosan lerohanhatják az orosz állásokat keleten

Hírek2023. márc. 11.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 380-dik napján:

- Jevgenyij Prigozsin, a város ostromában kulcsszerepet játszó Wagner orosz zsoldoscsoport alapítója sajtószolgálatán keresztül úgy nyilatkozott, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül Bahmutnál.

- Bár korábban a kivonulást tervezték Ukrajna úgy döntött, hogy folytatják a harcot Bahmutban, mivel az ostrom lefoglalja a legjobb orosz egységeket és segít Kijevnek felkészülni a tervezett tavaszi ellentámadásra – állítja egy ukrán tisztviselő.

- A brit miniszterelnök azt mondta, hogy az ukrajnai háború majd a tárgyalóasztalnál fog véget érni. Rishi Sunak kijelentette, hogy támogatni fogja Volodimir Zelenszkijt, hogy a lehető legjobb pozícióban legyen a leendő tárgyalásokon.

- Az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne vegye észre a Moszkva által történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház üldöztetését - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Telegram-csatornáján.

- Volodimir Zelenszkij elnök tagadta pénteken, hogy Ukrajnának köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékeken tavaly ősszel a Balti-tengeren történt robbantásokhoz, szerinte ezeket az információkat azért terjesztik, hogy lassítsák a segélynyújtást Ukrajnának. Erről az ukrán államfő azon a sajtótájékoztatón beszélt Kijevben, amelyet Sanna Marin finn miniszterelnökkel együtt tartott.

"Nagyon veszélyesnek tartom, hogy néhány független médium, amelyet mindig is nagyon tiszteltem, ilyen információkat terjeszt.”

- Az orosz légierő a donyecki régióban lévő Marjinka felett lelőtt egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, ezzel együtt az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 400 repülőgépet veszítettek - derült ki az orosz védelmi tárca pénteken kiadott hadijelentéséből.

- Az ukrajnai háborút illetően nem a célok, csak az eszközök tekintetében vannak nézetkülönbségek Lengyelország és Magyarország között - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Rákóczi Szövetség alelnöke pénteken a lengyelországi Wroclawban, ahol Mátyás király mellszobrát adta át a helyi múzeumnak.

- A Maxar Technologies amerikai vállalat friss műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra a Donyeck megyei Bahmutról, amelyeken egyebek mellett az látható, hogy a várost átszelő folyó feletti hidak megsemmisültek - számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál, amely több fotót is közzétett.

- A Lett Olimpiai Bizottság megvonta az állami támogatást öt sportolótól, akik olyan versenyeken indultak, amelyen oroszok és fehéroroszok is részt vettek.

- Biztosítani kell, hogy Ukrajnában elkövetett orosz agresszió bűncselekményei és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók megsértésének esetei ne maradjanak büntetlenül - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben.

- Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, fontosnak nevezve, hogy Magyarország egyszerre legyen katonailag erős és békepárti.