Háború: az ukránok most igazán vesztésre állnak

Hírek2024. ápr. 12.D.J.

A Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War - ISW) a legfrissebb elemzésében azt írja: most, hogy az amerikai támogatások elapadtak Ukrajna egyre nehezebben tud védekezni a keleti fronton. Az orosz rakéta- és dróncsapások hatékonysága folyamatosan növekszik.

A támadók 2023 decembere és 2024 februárja között elsősorban az ipari és katonai létesítményeket és a kritikus infrastruktúrát célozták a csapássorozataikkal.

Az utóbbi két hónapban azonban elsősorban Ukrajna energiahálózatát igyekeznek meggyengíteni. Az orosz erők nem növelték jelentősen csapásaik számát vagy méretét a tavalyi év vége óta, viszont az ukrán védelem gyengülése miatt egyre nagyobb károkat tudnak okozni.

Az ukránoknál a rakétaelhárítási arány pár hónap alatt 60 százalékról 50 százalék alá esett.

A jelek szerint ha Amerika nem lép viszonylag gyorsan és a Kijevnek szánt segélycsomag nem kap zöld utat, akkor a következő időszakban az oroszok súlyos károkat fognak okozni az ukrán erőknek, illetve jelentősen meg tudják gyengíteni a kritikus infrastruktúrát a hátországban. Az ukrán erőműveket ért növekvő károk azzal fenyegetnek, hogy felgyorsítják Ukrajna energiatermelési képességeinek romlását – írja elemzésében az ISW.