Rekordév után emelt osztalékfizetésről és új igazgatósági tagokról döntött a Waberer’s közgyűlése

Hírek2024. ápr. 12.Növekedés.hu

Rekordévet zárt a Waberer’s International 2023-ban is, így az előző évit meghaladó mértékű, részvényenként 120 forintos osztalék fizetéséről döntött a társaság éves rendes közgyűlése. A részvényesek emellett elfogadták a vállalat beszámolóját, valamint két új Igazgatósági és egy új Felügyelőbizottsági tagot is választottak. A Waberer’s a közgyűléssel egyidőben publikálta első Fenntarthatósági jelentését is- írja közleményében a társaság.

Elfogadták a részvényesek a Waberer’s International Nyrt. éves rendes közgyűlésén a társaság 2023-as évről szóló beszámolóját, amely szerint a következetesen végrehajtott stratégiának köszönhetően a vállalat árbevétele 4,6 százalékkal 710,9 millió euróra emelkedett, miközben nettó eredménye 53,6 százalékkal 29,7 millió euróra ugrott.

A Waberer’s EBIT (üzemi) eredménye 17 százalékkal 42,8 millió euróra, míg EBITDA eredménye 14,8 százalékkal 95,6 millió euróra bővült, ezzel mindkét mutató esetében rekordszintet ért el a Csoport.

A kimagasló eredményt a kihívásokkal teli környezet ellenére érte el a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat, miután a legfőbb piacainak számító nyugat-európai és magyarországi régió ipari termelési, illetve fogyasztási adatai az egész tavalyi évben stagnáltak, vagy enyhén csökkentek.

A Waberer’s ebben a változékony környezetben azokra a szegmensekre és ügyfelekre koncentrált, amelyeket kevésbé érintett az általános negatív gazdasági környezet, amihez megfelelő alapot biztosított a vállalat diverzifikált ügyfél- és szolgáltatás-portfóliója.

A 2023-as év nyeresége alapján a vállalat Igazgatósága a tavalyi 100 forint után idén részvényenként 120 forintos osztalékot javasolt, amit a részvényesek elfogadtak, így azt a Waberer’s 2024. július 3-i kezdő naptól fizet ki.

A közgyűlésen a részvényesek több technikai pont mellett két új Igazgatósági, valamint egy új Felügyelőbizottsági, illetve Auditbizottsági tag választásáról is döntöttek több korábbi tag újraválasztása mellett. Az Igazgatóság új tagjának választották dr. Bacsa Györgyöt és Tóth Szabolcsot, aki egyben a társaság gazdasági- és stratégiai vezérigazgató-helyettese is 2020 óta. Emellett a Waberer’s Felügyelőbizottsági, valamint Auditbizottsági tagjának választották Rencz Botondot.

A társaság a közgyűléssel egyidőben publikálta első, a Globális Jelentéstételi Kezdeményezés szabványán alapuló Fenntarthatósági jelentését is. A jövőben minden üzleti évet követően, az aktuális szabályozásoknak megfelelően, az éves jelentéssel egyidőben integrált fenntarthatósági jelentést tesz majd közzé.

A hazai piacvezető komplex logisztikai szolgáltató 2023 végén frissítette a 2027-ig szóló üzleti stratégiáját, amelynek az egyik alappillére a fenntarthatóság. A Waberer’s a 2023-as évről szóló Fenntarthatósági jelentésében áttekintette működését, és felmérte a vállalat szempontjából legjelentősebb környezeti, társadalmi, valamint vállalatirányítási témákat.