Háború: az ukránok óriási csapásra készülhetnek

Hírek2022. okt. 7.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 225-dik napján:

- Az orosz források szerint Zaporizzsja megyében az ukrán hadsereg minden eddiginél nagyobb erőket vont össze.

- Az EU újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Többek közt az import- és exporttilalmakat is kiterjesztették, azután, hogy Oroszország a múlt héten bejelentette négy kelet-ukrán régió annektálását.

A tanácsi sajtóközlemény szerint az új csomag lefekteti az olajár felső határának unión belüli bevezetéséhez szükséges jogi keret alapját is.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta az európai államfőknek, hogy Ukrajnának győznie kell, hogy Oroszország ne tudjon újra előrenyomulni Varsó vagy Prága felé.

- Mivel bírálta az ukrán háborút, hazaárulás vádjával nyomozás indult Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivista ellen.

- Az orosz erők visszaverték a Herszon régióban az ukrán erőket, a donyecki régióban pedig elfoglalták Zajcevét - közölte Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője Gyenyisz Pusilin szerint viszont az ukrán kézre került Limannál roppant nehéz a helyzet.

- Az ukránok Luhanszk megyében visszavették Hrekivka faluját - közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója. Az ukránok szerint visszavonulás közben Donyeckben megsemmisítettek egy gátat az oroszok, ami miatt egy települést teljesen elöntött a víz.

- Az Egyesült Államok azzal vádolta meg az orosz zsoldosokat, hogy többek közt a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Szudánban természeti erőforrásokat foglalnak le, hogy Moszkva finanszírozni tudja az ukrajnai háborút.

- Miután orosz rakétacsapás elpusztított egy ötemeletes lakótömböt a dél-ukrajnai Zaporizzsja városában három holttestet emeltek ki a romok közül – közölte az ukrán katasztrófavédelem.

- A Kreml cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint 700 ezer orosz menekült el az országból azóta, hogy Moszkva elrendelte a mozgósítást.

- Menedékjogot kért az Egyesült Államokban két orosz, akik azt mondták, hogy elmenekültek hazájukból, miután egy kis hajóval partra szálltak egy alaszkai szigetnél, St. Lawrence-nél. Úgy 58 kilométert tehettek meg vízen a szibériai Csukotka-félszigettől.