Háború: az ukránok vérfürdőt rendeznek keleten - hullanak az oroszok

Hírek2023. júl. 18.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 509-dik napján:

- Az orosz erők mostani veszteségei a Donyeck megyei Bahmutnál már közelítenek ahhoz, amelyet a Wagner orosz zsoldoscsoport szenvedett el az ukrán csapatokkal vívott harcok csúcspontján - jelentette ki Szerhij Cserevatij ezredes, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője.

"Az orosz veszteségek rendszeresek Bahmut környékén" - fogalmazott a szóvivő.

- Az északkelet-ukrajnai Szumi megye kormányzói hivatala közben arról tájékoztatott, hogy hétfőn az orosz erők tüzet nyitottak a régióban lévő Bilopillja településre, aminek következtében két helyi lakos életét vesztette.

- Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap folyamán öt térségben 29 összecsapás volt az ukrán hadsereg és az orosz csapatok között.

- Az elmúlt egy hét alatt csaknem 18 négyzetkilométernyi területet vettek vissza az ukrán erők az ország ellen háborút folytató orosz csapatoktól a keleti és a déli országrészben - közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Korábban Maljar arról számolt be, hogy a helyzet a keleti fronton romlott, sajtójelentések szerint az orosz erők két egymást követő napon aktívan nyomultak előre a Harkiv megyei Kupjanszk irányába.

A Donyeck megyei Bahmut peremvidékén azonban - Maljar közlése szerint - az ukrán erők nyomulnak előre napról napra.

- Kijev és Moszkva után hétfőtől az amerikai fővárosban egyeztet Matteo Maria Zuppi bíboros, az olasz püspöki kar elnöke, akit Ferenc pápa az ukrán és az orosz fél közötti közvetítéssel bízott meg.

- Határozottan elítélem Oroszország cinikus lépését, hogy az ENSZ és Törökország erőfeszítései ellenére megszünteti a fekete-tengeri gabonakezdeményezést - írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja.

- A Kercsi-híd elleni támadás részben felszámolta a szárazföldi összeköttetést a megszállt Krím-félsziget és Oroszország között. Az egyik irányban a közúti forgalmat lebonyolító híd teljesen megsemmisült, bár a párhuzamos vasúti hidat nem érintette a támadás.

Kijev hivatalosan nem vállalta magára a támadást, de az ukrán média szerint az ukrán biztonsági szolgálatok tengeri drónokat vetettek be a híd ellen.

- Nagy-Britannia új szankciókat vezetett be, többek között Szergej Kravcov orosz oktatási miniszter ellen.

- A francia Danone tejipari konszern felülvizsgálja jogi lehetőségeit, miután az orosz állam átvette az ellenőrzést az orosz leányvállalata felett - mondta a Reutersnek egy, az ügyhöz közel álló forrás.

- Hétfőn az orosz Wagner katonai csoport újabb zsoldosai érkeztek Fehéroroszországba - közölte egy megfigyelőcsoport.