Háború: az ukránok visszaverték az orosz támadásokat

Hírek2023. jan. 19.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 329-dik napján:

- Ukrajna intenzív harcokról számolt be az ország keleti részén, ahol az elmúlt két hónapban mindkét fél óriási veszteségeket szenvedett el. Az ukrán erők a keleti Bahmut városában és a közeli Kliscsiivka faluban is visszaverték a támadásokat – közölte az ukrán hadsereg.

- Hibáznak a nyugati országok, amikor Oroszországot és Kínát egyszerre próbálják meg feltartóztatni - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tavalyi évet értékelő, háromórás szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

- Lengyelország elnöke arra figyelmeztetett, hogy Oroszország új offenzívát tervezhet a következő hónapokban, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lássák el Ukrajnát fegyverekkel.

- Volodimir Zelenszkij tárgyalásra hívta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az erről szóló levelét átadtak a davosi kínai delegációnak.

- Egy helikopter az ukrán belügyi delegációval a fedélzetén szerda reggel zuhant le Brovariban, egy óvoda közelében. A becsapódás következtében tűz ütött ki a helyszínen. A balesetben életét vesztette a helikopteren utazó Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, valamint első helyettese, Jevhenyij Jenyin és a tárca államtitkára, Jurij Lubkovics, továbbá három pilóta és még három, a minisztérium alkalmazásában lévő személy.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat megindította az eljárást a szerencsétlenség okainak feltárására.

- A Wagner orosz katonai magáncég egységeinek Bahmut városában sikerült előrenyomulniuk - jelentette ki Gyenyisz Pusilin, a Moszkva által Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője szerdán a Pervij Kanal orosz állami tévécsatornán.

Pusilin azt állította, hogy az Avdijivka felé törekvő orosz erők Opitne településtől keletre kiszorították állasaiból az ukrán hadsereget és kiszélesítették az ottani hídfőállást. Egyúttal, mint mondta, kedvezőbb állásokat foglaltak el Vodjanéban.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán Kupjanszk előtt több mint hatvan katona, egy páncélozott személyszállító jármű, két kisteherautó, két egyéb jármű és egy amerikai gyártmányú M777-es tarack.

- A Donyec-medencében 2014 óta nem szűnnek a nagyszabású katonai műveletek, Oroszország fellépésének célja ezek befejezése volt - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

- Kanada kétszáz darab Senator típusú páncélozott járművet ad Ukrajnának - jelentette be Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerdai kijevi látogatása alatt.

"Ez az új katonai segélycsomag válasz Ukrajna konkrét kérésére ezekre a járművekre vonatkozóan. A segély értéke több mint 90 millió dollár, és az Ukrajnának bejelentett 500 millió dolláros kiegészítő katonai segély részeként érkezik, amelyet Justin Trudeau miniszterelnök 2022 novemberében jelentett be" - idézett a Jevropejszka Pravda hírportál a kanadai kormány által kiadott közleményből.

- Az Ukrajnában bevezetett tilalom miatt szó sem lehet tárgyalásokról Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnökkel - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Zelenszkijjel szóba sem jöhetnek tárgyalások, már azért sem, mert törvényben tiltott meg minden tárgyalást az orosz kormánnyal" - mondta.

- Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint elérkezett az ideje, hogy több felszereléssel és harckocsikkal lássák el Ukrajnát.