Az oroszok szerint új szintre léphet a háború

Hírek2023. jan. 20.D.J./MTI

Ez történt a háború 330-dik napján:

- Az Ukrajnának szánt újabb nyugati fegyverszállítások semmi jót nem ígérnek Európa és a világ biztonsága szempontjából, azt jelenthetik, hogy a konfliktus új szintre lépett - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentése, amelyben a Nyugatot azzal vádolja, hogy "végső megoldást" keres Oroszország számára, helytelen, tiszteletlen, és lábbal tiporja a holokauszt során meggyilkolt hatmillió zsidó és más áldozatok emlékét - írta csütörtöki sajtóközleményében Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.

- Oroszország ellenőrzi az amerikai tüzérségi lőszerek Izraelből Ukrajnába történő szállításáról szóló médiajelentéseket - közölte Anatolij Viktorov, Oroszország izraeli nagykövete egy, a Valdaj nemzetközi vitaklubban csütörtökön tartott moszkvai eszmecserén.

- Varsó azt javasolja, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának - mondta el csütörtöki sajtóértekezletén Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter.

- A kétoldalú, egyebek között az energiaügyi és közlekedési együttműködésről, valamint a szíriai rendezésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raiszi iráni elnök - közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

- Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára arra szólította fel a munkácsi kistérség helyi vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat. Menczer Tamás a nyilatkozatát arra reagálva tette közzé, hogy az utóbbi napokban magyar zászlókat és feliratokat távolítottak el a munkácsi járásban, valamint azonnali hatállyal felbontották a munkácsi magyar tannyelvű iskola köztiszteletben álló igazgatójának, Schink Istvánnak a munkaszerződését.

- Oroszország válaszintézkedésként újabb 31 új-zélandi kormánytisztviselő és újságíró számára határozatlan időre megtiltotta a belépést az országba - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

- Biológiai információk gyűjtése miatt, kémkedés címén büntetőeljárást indított egy amerikai állampolgár ellen az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat - közölte csütörtökön honlapján a szolgálat.

- Bahmut közvetlen peremkörzetéhez tartozó Kliscsijivka község teljes elfoglalásáról tett bejelentést csütörtöki Telegram-bejegyzésében Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. Prigozsin elismerte, hogy Kliscsijivka környékén még mindig heves harcok folynak és "az ellenség belekapaszkodik minden egyes négyzetméternyi területbe". Valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán fegyveres erők menekülnének a donyecki régióban lévő Bahmutból.

- Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásának és a német haderő (Bundeswehr) korszerűsítésének folytatását ígérte Boris Pistorius német védelmi miniszter csütörtökön Berlinben, a kinevezése és hivatali esküje utáni első nyilatkozatában.

- Az Egyesült Államok új hadi segélyt küld Ukrajnának ezúttal 2,5 milliárd dollár értékben.

- Nagy-Britannia 600 Brimstone rakétát tervez küldeni Ukrajnába, hogy támogassa az országot az Oroszország elleni harcban – jelentette be Ben Wallace védelmi miniszter.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi azt mondja, hogy a zaporizzsjai erőműben egy atombaleset bármelyik nap megtörténhet, és megismételte, hogy az erőműben nagyon bizonytalan a helyzet.