Háború: az utolsó hadihajó is megsemmisült Ukrajnában

Hírek2023. jún. 1.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 462-dik napján:

- Megsemmisítette az ukrán haditengerészet utolsó hadihajóját, a Jurij Olefirenkót az orosz légierőnek az odesszai kikötő katonai részére mért csapása - jelentette ki szerdán Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Állítása szerint a támadást precíziós fegyverekkel hajtották végre.

- Az Európai Bizottság aggodalommal kíséri figyelemmel az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új lengyel törvényt, amely már hatályba is lépett - jelentette ki Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos.

- Egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust bezáratják Németországban - közölték szerdán Berlinben. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint visszavonják az öt németországi orosz főkonzulátus közül négy működési engedélyét. A diplomáciai képviseleteket az év végéig kell bezárni. 

Oroszország így csak egy főkonzulátust működtethet az országban, valamint a berlini nagykövetséget.

- Az orosz erők felrobbantották az út egy részét az észak-ukrajnai Csernyihiv megyében, az ukrán-orosz-fehérorosz határ találkozásánál - hozta nyilvánosságra szerdán közleményben az ukrán határőrszolgálat.

- Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Twitteren Ramzan Kadirov csecsen elnöknek üzent azzal a felhívással, hogy Oroszországon álljanak a csecsenek bosszút a csecsenföldi háborúkért, ne az ukránok ellen viseljenek hadat.

- Az USA új, 300 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be. A támogatás keretében egyebek mellett légvédelmi rendszereket és több tízmillió lőszert is küldenek Ukrajnának. Washington figyelmeztette Kijevet,

hogy az amerikai fegyvereket nem szabad Oroszországon belüli támadásokra használni.

- Oroszország szerint az ukrán tüzérség a héten harmadszor is támadta az ukrán határ közelében fekvő oroszországi Szebekino városát. Négy ember megsebesült.

- Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy az ukrajnai béketárgyalások fontosabbak, mint az hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt háborús bűnökkel bíróság elé állítsák.

- Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia részéről nem hangzott el semmilyen, a Moszkva ellen kedden megkísérelt ukrán dróntámadást elítélő nyilatkozat.

Marija Zaharova külügyi szóvivő "aljasnak" minősítette a dróntámadással kapcsolatos nyugati hallgatást és "propagandának" nevezte,

hogy az általa bírált országok csak számukra kedvező témákat kommentálnak.

- Öten életüket vesztették, 19-en pedig megsebesültek, amikor ukrán sorozatvetőtámadás érte Karpati község baromfitelepét az elcsatolt Luhanszki Népköztársaságban - közölték szerdán a régió hatóságai.

- Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után szerdán a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.