Háború: betörtek Oroszországba, majd sajtótájékoztatót tartottak - a lázadók elárulták kik is valójában

Hírek2024. márc. 22.D.J.

Az Ukrajnáért harcoló oroszok koalíciója megfogadta, hogy folytatja a határon átnyúló támadásokat Oroszországba - írta meg a Guardian. A Putyin-ellenes harcosok sajtótájékoztatót tartottak Kijevben, miután fegyveres támadásokat hajtottak végre az oroszországi Belgorod és Kurszk határ menti régiókban.

"Valószínűleg nem túlzás azt mondani, hogy megnyitottunk egy második frontot, teljes körű katonai akciót hajtunk végre az ellenséges területen" - mondta Denisz Nyikitin, az egyik érintett csoport, az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) vezetője.

A "Fehér Rex" becenévre hallgató férfi a szélsőjobboldalhoz kötődik.

Az RDK szövetkezett az Oroszország Szabadsága Légióval, amely azt állítja, hogy mérsékeltebb konzervatív programmal rendelkezik, és igyekszik Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető követőit toborozni.

A nemrég létrehozott Szibériai Zászlóalj is mellettük harcol, amely a régió etnikai kisebbségeinek tagjaiból, valamint baloldali aktivistákból áll.

Nyikitin és szövetségesei azt állítják, hogy rajtaütéseik arra kényszerítették Oroszországot, hogy csapatokat vonjon el a frontvonalakról a határ menti régiók védelmére, és meghiúsítottak egy tervezett előrenyomulást, amelyet az orosz választásokra időzítettek. Tavaly nyáron az RDK és a Szabadság Oroszországért Légió közösen gyalogosan hatolt be az oroszországi Brjanszk régióba.

Azt mondták, hogy a mostani hadművelet sokkal komolyabb, és Ukrajna is mögöttük áll. Felderítési támogatást és lőszert is kapnak. Nyikitin elismerte, hogy "nem elég erősek" ahhoz, hogy hosszú távon területeket foglaljanak el.

Nem vagyunk abban a fázisban, amikor készen állunk arra, hogy járási központokat és városokat foglaljunk el és tartsunk meg.