Háború: egy német miniszter szerint Berlin is felelős a harcok kitöréséért

Hírek2022. nov. 30.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 279-dik napján:

- Németország igazságügyi minisztere, Marco Buschmann kijelentette, hogy országa hozzájárult a háború kitöréséhez azzal, hogy a Krím 2014-es orosz megszállása után is támogatták az Északi Áramlat 2 vezeték kiépítését.

- Ha a NATO Patriot-rendszereket szállít Ukrajnának, akkor ezek a személyzetükkel együtt az orosz hadsereg célpontjává válnak - mondta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese.

- Ukrajna állami energiaszolgáltatója, az Ukrenegro azt mondta, hogy még mindig küzdenek a teljes energiaellátás helyreállításáért. A társaság sajtószolgálata kedden közölte, hogy a kapacitáshiány jelenleg 30 százalékos.

- A jelentések szerint egy bebörtönzött magas rangú fehérorosz ellenzéki vezetőt, Maria Kolesnikavat intenzív osztályra kellett vinni.

- Hszi Csin-ping, Kína elnöke kijelentette, hogy Peking kész „szorosabb partnerséget építeni” Moszkvával a nemzetközi energiabiztonság fenntartása érdekében.

- Az ukrán erők kedden többször lecsaptak egy erőműre az orosz Kurszk régióban, ami miatt áramkimaradások álltak be - közölte a helyi kormányzó.

- Oroszország nevében határozottan tiltakozott kedden a Vatikánnál Alekszandr Avgyejev szentszéki orosz nagykövet amiatt, hogy Ferenc pápa az Ukrajnát megtámadó orosz haderő csecsen és burját katonáinak kegyetlenségéről tett egy kijelentést. A katolikus egyházfő az America című jezsuita magazinnak adott interjújában azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborúban a legnagyobb kegyetlenséget az "orosz hagyományokon kívül" nevelkedett katonák követték el. A pápa a burjátokat és a csecseneket hozta fel példaként.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség intenzívebbé teszi jelenlétét Ukrajna összes atomerőművében, az ügynökség ugyanis úgy véli, hogy ez erősíti Ukrajna energetikai infrastruktúrájának védelmét.

- A NATO nem része a konfliktusnak, de mindaddig támogatni fogja Ukrajnát, ameddig szükséges, hogy ellen tudjon állni Oroszország brutális támadásának - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

- Franciaország újabb 100 millió eurós kétoldalú kölcsönt nyújt Ukrajnának a február 24-én kezdődött orosz offenzívával szembeni ellenállásra - jelezte kedden a francia gazdasági tárca.

- Fel kell tárni az Oroszország Ukrajna elleni háborújában elkövetett háborús bűncselekményeket, és felelősségre kell vonni az elkövetőket, a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport tagjai ezért megerősítik az egymás közti igazságügyi együttműködést és az ukrajnai szervek támogatását - közölték kedden Berlinben.

- Az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet kedden a kulcsfontosságú, Donyeck megyei város, Liman lakóövezetére. Az előzetes adatok szerint legalább egy polgári lakos meghalt és három megsérült - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője.