Háború: el is indult egy új orosz offenzíva?

Hírek2023. jan. 22.D.J.

Ez történt az ukrán háború 332-dik napján:

- Az Agence France-Presse jelentése szerint az orosz hadsereg csapatai offenzívát indítottak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban. Az orosz erők azt állították, hogy „előnyösebb vonalakat és pozíciókat” foglaltak el a támadás során.

- Berlin tartózkodása miatt  továbbra se dőlt el, hogy kaphat-e az ukrán hadsereg a német kormánytól Leopard 2 típusú harckocsikat. A német védelmi miniszter, Boris Pistorius azt mondta, hogy a felfokozott várakozások ellenére "még mindig nem tudják megmondani, mikor születik döntés, és mi lesz a döntés a Leopard tankról".

- Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter azt írta, hogy a német tankokra feltétlenül „szükség van az orosz agresszió megállításához”. Ugyanezt az üzenetet tették közzé észt és litván kollégái is.

- Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója szerint az elhúzott döntéshozatal akörül, hogy a nyugat küld-e vagy sem Leopard harckocsikat, életekbe kerül.

- A brit védelmi minisztérium szerint patthelyzet alakult ki az ukrán háborúban. Egy hírszerzési frissítésben azt mondták, hogy lehetséges az orosz előrenyomulás a Donbász régióban, Bahmut városa körül, de egyébként csekély a mozgás a frontvonalaknál.

- Pénteken mintegy 50 ország állapodott meg arról, hogy több milliárd dollár értékű katonai segélyt szállítsanak Kijevnek, beleértve az orosz erők visszaszorításához szükséges páncélozott járműveket és lőszereket.

- Volodimir Zelenszkij szombaton részt vett azon a megemlékezésen, amelyet a belügyminisztérium hét magas rangú tisztviselőjének az emlékére tartottak meg – jelentette a Reuters.

Denis Monasztyrszkij belügyminiszter, a helyettese és öt másik ember még szerdán halt meg, amikor a helikopterük lezuhant Kijev keleti külvárosában.

- Az orosz támadások miatt Harkivban egy ember, Donyeckben három, Zaporizzsjában pedig egy ember halt meg. Zelenszkij irodája szerint négyen megsérültek Herszonban is.