Háború: elszámíthatták magukat az ukránok - hiába törtek be Kurszkba, az oroszok nyomulnak előre

Hírek2024. aug. 29.D.J.

Ez történt az ukrán háború 917-dik napján:

- Zelenszkij szerint a helyzet „rendkívül nehéz” a donyecki Pokrovszk környékén. Az ukrán vezérkar szerint „heves harcok” folynak több, a városhoz közeli faluban. Az orosz védelmi minisztérium szerdán bejelentette, hogy az orosz erők elfoglaltak egy Pokrovszktól 20 kilométerre fekvő települést, ahol az ukrán hatóságok kötelező evakuálást rendeltek el.

- Több NATO-tagállam felszólított arra, hogy oldják fel a nyugati szövetségesek által szállított fegyverek, különösen a nagy hatótávolságú rakéták ukrajnai használatára vonatkozó korlátozásokat - közölte egy diplomáciai forrás az Agence France-Presse hírügynökséggel.

Volodimir Zelenszkij szerdán azt mondta: „Továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy a nagy hatótávolságú csapások Ukrajnára vonatkozó korlátozásainak megszüntetése segít abban, hogy a háborút a lehető leggyorsabban, Ukrajna és az egész világ számára igazságos módon fejezzük be”. Az ukrán elnök közölte, hogy a keleti Kupjanszk városára mért orosz siklóbombatámadás halálos áldozatokat követelt. „Volt egy csapás - pont a város központjában, emberek voltak a romok alatt.

Sajnos vannak halálos áldozatok”. A csapás 14 embert sebesített meg, és megrongálta a városházát - közölte a regionális ügyészség.

- Két nappal azután, hogy egy orosz rakétacsapás egy krivij ríhi szállodát ért egy másik orosz támadás érte a közép-ukrajnai várost a hivatalos gyászünnepség idején, kilenc civil megsebesült - mondta Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület regionális kormányzója. „Amikor Krivij Rihben gyász van, az ellenség ismét támad” - mondta Lysak. „És ismét a civileket veszi célba”.

- A Donyecki területen szerdán orosz bombázások hat ember halálát okozták - közölte a kormányzó. „Reggel az oroszok megöltek négy embert és leromboltak egy házat Izmailivkában” - mondta Vadim Filaskin, hozzátéve, hogy további két ember meghalt a Csasziv Jar közelében elkövetett támadásokban, amelyek több mint egy tucat házat rongáltak meg. Filaskin elmondta, hogy Pokrovszkban és a környező falvakban mintegy 30 ezer ember maradt, miközben folytatódik az evakuálás, és hogy a bankok vasárnapra bezárnak a városban. Pokrovszkban egykor mintegy 60 ezer ember élt.

- Az ukrán katonai hírszerzés vállalta a felelősséget egy megerősített támadásért, amelynek következtében égett egy olajraktár az oroszországi Rosztov régióban. Szerintük a létesítmény „közvetlenül részt vesz az orosz megszálló erők ellátásában”. 

- Az ukrán hatóságok igyekeznek felmérni és helyreállítani az energetikai infrastruktúrában okozott károkat. „Ez a tél kemény lesz, az biztos” - mondta Nataliia Shapoval, a Kijevi Közgazdasági Iskola Intézetének vezetője.

- Egy orosz bíróság úgy döntött, hogy őrizetben kell tartani két kolumbiait, akiket azzal gyanúsítanak, hogy zsoldosként tevékenykedtek, ami az orosz törvények szerint bűncselekmény, miután állítólag Ukrajnában harcoltak.

Jose Aron Medina és Alexander Ante néven nevezték meg őket, és október 22-ig előzetes letartóztatásba helyezték őket.

- Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, hogy megtiltja 92 amerikai állampolgár, köztük újságírók, ügyvédek és a kulcsfontosságú hadiipari cégek vezetőinek beutazását Oroszországba, mivel Washington oroszgyűlölő álláspontot képvisel.