Háború: Északról ismét rakétákkal támadták Izraelt

Hírek2023. nov. 25.MTI, Növekedés.hu

Miközben ma is folytatódik a túszcsere Izrael és a Hamász között, Libanonból újabb rakétákat lőtt ki a Hezbollah, amit az izraeli légvédelelem sikeresen hárított.

Megvan a ma szabaduló túszok névsora - számol be a Haaretz izraeli lap, amely részletes összeállítást is közölt a pénteken kiszabadult túszokról.

Tegnap 39 palesztin foglyot és 13 izraeli túszt, emellett 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkás engedtek szabadon. Thaiföld kormánya szerint még 20 thai állampolgárt tart fogva a Hamász.

Miközben tart a tűzszüneti megállapodás a Hamásszal a Gázai övezetben, az északi határon újabb rakétatámadást hiúsított meg az izraeli légvédelem. Libanonból ismét rakétákkal lőtte Izraelt a Hezbollah.

Válaszul az izraeli hadsereg csapást mért a Hezbollah infrastruktújára Libanonban.

A palesztin egészségügyi hatóságok által közölt adatok szerint eddig 14 854 palesztin vesztette életét az 50 napja tartó konfliktusban a Gázai övezetben.

Joe Biden üdvözölte a Hamász által október 7-én elhurcolt túszok első csoportjának szabadon engedését pénteken, a négynapos tűzszünet első napján  írja az MTI.

Az amerikai elnök a Massachusetts állambeli Nantucketben, ahol családjával a hálaadási ünnepi hétvégét tölti, úgy fogalmazott: "ez még csak a kezdet, de eddig minden jól alakult".

Azt hangoztatta, hogy a kiszabadult foglyok sok mindenen mentek keresztül, és most hosszú gyógyulás vár rájuk.

Hozzátette, arra számít, hogy a következő napokban még több túsz visszanyeri szabadságát, a Gázai övezetbe pedig sikerül eljuttatni a szükséges segélyeket.

Újságíróknak adott rövid nyilatkozatában az elnök kifejtette, hogy a Hamász azért indította a háborút kiváltó terrortámadást október 7-én, mert "semmitől sem fél jobban, mint attól, hogy izraeliek és palesztinok békében éljenek egymás mellett".

Azt is hangoztatta, hogy a jövőre nézve meg kell szüntetni az erőszak spirálját; megoldásként a kétállami megoldást említette, és az erre irányuló nemzetközi elhatározás megújítását sürgette.

Joe Biden még csütörtökön reményét fejezte ki, hogy az első körben elengedett túszok között lesz már amerikai állampolgár, egy 3 éves kisgyerek, aki a Hamász támadása során elveszítette szüleit.

Joe Biden köszönetet mondott Egyiptom államfőjének és a katari uralkodónak a tűszünetről szóló közvetítésben játszott szerepükért.

Az izraeli miniszterelnök pedig az amerikai elnök közbenjárását köszönte meg a túszok egy részének szabadulását eredményező megállapodás létrejöttében.