Háború: ezreket kell menekíteniük az oroszoknak az ukrán támadások miatt

Hírek2024. márc. 20.D.J.

Ez történt az ukrán háború 755-dik napján:

- Oroszország és Ukrajna egyaránt légitámadásokról számolt be a határ menti területeken kedden. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy este az ukránok rakétákkal támadták a Belgorod régiót, további két rakétát, köztük egy Patriotot a szomszédos Kurszki terület felett is kilőtt a védelmük.

Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi régió kormányzója elmondta, hogy Kozinka települést heves lövések érték,

és mintegy 9000 gyermeket evakuálnak az orosz határ menti Belgorod városából és a tágabb belgorodi régió több járásából.

- Az orosz energiaügyi minisztérium egyik tisztviselője nyilvánosságra hozta az olaj- és gázipari létesítmények védelmére vonatkozó terveket. Az Oroszországon belüli finomítók elleni sikeres ukrán támadások az elmúlt napokban jelentős károkat okoztak.

"Közösen dolgozunk, többek között az orosz Nemzeti Gárda kollégáival, az objektumok fedezésén " - mondta Artyom Verkhov egy orosz parlamenti ülésen.

- Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kijelentette, hogy javasolni fogja, hogy az EU az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek 90%-át az Európai Békefenntartási Eszközön keresztül fegyverek vásárlására fordítsa Ukrajna számára.

Borrell elmondta, hogy javasolni fogja, hogy a fennmaradó 10%-ot utalják át az EU költségvetésébe, hogy azt az ukrán védelmi ipar kapacitásának növelésére használják fel.

A javaslatot szerdán nyújtja be az EU-tagállamoknak az uniós vezetők csütörtöki és pénteki csúcstalálkozója előtt.

- Az Ukrajna északkeleti határvidékén fekvő Szumi északkeleti régiójának intenzív orosz bombázása miatt tömeges evakuálást rendeltek el.

Oroszország ebben a hónapban eddig 130 különböző típusú rakétát, több mint 320 Shahed támadó drónt és csaknem 900 irányított bombát vetett be Ukrajna elleni támadások során - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Elítélte a "folyamatos terrortámadásokat és csapásokat" a Szumi régióban, ahol kedden egy ember meghalt a határ menti Velyka Piszarivka településen.

- Ukrajna fennmaradása van veszélyben - mondta az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin, aki igyekezett meggyőzni a szövetségeseket arról, hogy az USA elkötelezett az ukrán erők felfegyverzése mellett.

A képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson nem hajlandó szavazást kiírni egy olyan törvényjavaslatról, amely újabb 60 milliárd dolláros támogatást nyújtana Kijevnek.

- Rachel Rizzo, az Atlanti Tanács washingtoni Európa Központjának vezető munkatársa elmondta: "Egyre nehezebb az amerikai vezetőknek Európába utazni azzal az üzenettel, hogy az Egyesült Államok hosszú távon elkötelezett Ukrajna mellett.

Ennek a hosszú távú pénzügyi, katonai és gazdasági elkötelezettségnek az üzenete szembemegy azzal a valósággal, ami a Capitol Hillen történik".

- Ukrajna reméli, hogy áprilistól elegendő lőszerrel rendelkezik majd az orosz megszállók visszaszorításához, köszönhetően a lövedékek beszerzésére irányuló cseh vezetésű kezdeményezésnek - közölte Denisz Smihál ukrán miniszterelnök.

"Számítunk továbbá a nagy és közepes hatótávolságú rakéták szállítására, hogy elvágjuk az orosz logisztikát a megszállt területeken. Ez is döntő fontosságú, [ahogyan] a tüzérségi lövedékek is azok a számunkra." Finnország csatlakozott a cseh kezdeményezéshez.

- Kaja Kallas észt miniszterelnök felszólította a NATO-szövetségeseket, hogy növeljék védelmi kiadásaikat a bruttó hazai termék (GDP) 3%-át meghaladó mértékben, mondván, hogy országa már most is több mint 3%-ot fektet be.

- Ukrajna azon dolgozik, hogy a júliusi washingtoni csúcstalálkozón "erős és messzemenő lépést" tegyen a NATO-tagság felé - jelentette ki Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter.

- Oroszország Alekszandr Mojszejev admirálist nevezte ki megbízott haditengerészeti főnökké, Nyikolaj Jevmenov helyére - közölte az állami RIA hírügynökség, amely megerősítette az átrendeződésről szóló korábbi híreket.

- Az uniós vezetők csúcstalálkozója előtt Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy beszélt az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel. "Az Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak tényleges megkezdése felé tett további lépésekről, valamint az Ukrajnának nyújtott további átfogó uniós támogatásról tárgyaltunk. Azonosítottuk továbbá az Ukrajnának szánt tüzérségi lőszerellátás növelésének lehetséges módjait."