Háború: fájdalmas csapások érték az oroszokat - a gazdaságuk is megérzi

Hírek2024. ápr. 5.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 771-dik napján:

- Az orosz finomítók elleni ukrán csapások az orosz kapacitás több mint 15 százalékát zavarhatták meg - mondta egy NATO tisztviselő, hozzátéve, hogy a szövetség szerint Moszkvának még mindig nincs elegendő lőszere és embere egy sikeres offenzíva megindításához.

- Tűz ütött ki a dél-oroszországi Kurszk városának központi piaca közelében csütörtökön, miután a légvédelmi egységek lelőttek egy drónt - közölte a kormányzó. Roman Sztarovoit nem számolt be áldozatokról.

- Orosz támadásokban legalább nyolc ember vesztette életét csütörtökön Kelet-Ukrajnában - közölték a hatóságok, miközben Volodimir Zelenszkij elnök azzal vádolta Moszkvát, hogy civileket célzott meg.

Az Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv elleni dróntámadások négy emberrel végeztek - közölte a belügyminiszter. Legalább 12-en megsebesültek.

- Zelenszkij elmondta, hogy az erőiknek sikerült "stabilizálniuk" állásaikat a harctéren, annak ellenére, hogy "kevés a lövedék és jelentősen lelassult az utánpótlás".

- Az orosz külügyminisztérium szerint Svédország azon tervei, melyek szerint a Balti-tengeren lévő Gotland szigetén NATO katonai támaszpontot fognak létesíteni, provokáció - jelentette a RIA orosz hírügynökség. A minisztérium pénteken közölte, hogy ez növelné a Balti-tengeren a hajózást fenyegető kockázatokat.

Gotland kritikus fontosságú a térség tengeri útvonalainak ellenőrzése szempontjából, és Svédországnak és NATO-szövetségeseinek komoly előnyt biztosít a Lengyelország, Lettország, Litvánia és Észtország előtti vizek és légtér biztosításában - írta a Maritime Executive honlapja.

- Az orosz erők azt állítják, hogy behatoltak az ukrajnai Donyecki területen fekvő Chasiv Yar egyik külvárosába. A Bahmuttól mintegy 10 kilométerre nyugatra fekvő Chasiv Yar korábban fontos ukrán állomáshelyként szolgált.

- 350 ezer lakos áramellátása szűnt meg, miután a csütörtöki támadások során egy energiaipari létesítményt ért támadás Harkiv térségében - közölték tisztviselők. Később hat ukrán régióban vezettek be áramellátási korlátozásokat - közölte az Ukrenergo hálózatüzemeltető.

- Ukrán drónok két embert öltek meg az ukrajnai Dél-Herszon régió oroszok által megszállt részén - közölte Andrej Alekszejenko moszkvai tisztségviselő. A donyecki régióban két civil meghalt és kilenc megsebesült az ukrán támadásokban a nap folyamán - közölte az oroszok által beiktatott regionális vezető.

- A NATO-tagok megállapodtak abban, hogy igyekeznek további légvédelmi rendszereket átadni Kijevnek, hogy megvédjék Ukrajnát az orosz ballisztikus rakétatámadásoktól. "A szövetségesek megértik a sürgősséget" - mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, miután Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben találkozott NATO-kollégáival.

Kuleba elmondta, hogy beszélt az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinkennel is, és több Patriot légvédelmi rendszert kért, méghozzá "a lehető leghamarabb".

- Életfogytiglani börtönbüntetést kapott a kelet-ukrajnai Kramatorsk város egyik lakosa, aki tavaly júniusban segített Oroszországnak egy pizzéria elleni rakétacsapás végrehajtásában - közölték az ügyészek. Tizenhárom ember, köztük Victoria Amelina regényírónő meghalt, amikor tavaly június 27-én este egy orosz ballisztikus rakéta lecsapott a népszerű Ria Pizza étteremre.

- Ukrajna azt mondta, hogy teljesen decentralizálnia kell elektromos hálózatát, hogy csökkentse a nagyobb erőművektől való függőségét, miközben halálos orosz csapások érték az energetikai infrastruktúráját. A támadások "szinte folyamatosak" - mondta Volodimir Kudrytsky, a hálózatot üzemeltető Ukrenergo vezetője.

Ahelyett, hogy 15-20 nagy erőművünk lenne, több száz kisebbet kell építenünk, amelyek szétszórtságuk miatt jobban ellenállnak ezeknek a támadásoknak.

- Finnország közölte, hogy "további értesítésig" meghosszabbítja az Oroszországgal való határzárat, miután decemberben a migránsok megnövekedett száma miatt lezárást rendeltek el. Finnország, amely egy éve csatlakozott a NATO-hoz, többször meghosszabbította a zárlatot, a legutóbbi hosszabbítás április 14-én jár le.