Háború: fordulat a harcok menetében

Hírek2022. dec. 30.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 309-dik napján:

- Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint patthelyzet alakult ki a frontokon, jelenleg sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes jelentősebb előrenyomulásra. Kirilo Budanov a BBC brit közszolgálati rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "a helyzet beragadt, semmi sem mozdul".

- Azoknak az orosz állampolgároknak, akik a hazájukban történő mozgósítástól való félelmükben Hollandiába menekültek, már nincs feltétlen joguk Hollandiában maradni – jelentette be Eric van der Burg igazságügyekért felelős államtitkár.

- Az orosz hadsereg légvédelmi rendszere megsemmisített egy ukrán drónt a Szaratov megyei Engelsz fölött - közölte Roman Buszargin, a megye kormányzója csütörtökön a Telegram-csatornáján. Engelszben üzemel az orosz hadászati légierő gépeit állomásoztató repülőtér, amelyet ebben a hónapban már kétszer is támadtak ukrán drónok.

- Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni ígéretet tett arra, hogy Róma továbbra is segíti Kijev háborús erőfeszítéseit.

- Az Egyesült Királyság 2,3 milliárd fontnyi segítséget küldene Ukrajnának 2023-ban – mondta Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere.

- Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte csütörtökön Ukrajna több régióját, köztük a fővárost, Kijevet. Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko arra szólította fel a lakosokat, hogy készüljenek fel további áramkimaradásokra. Telegram-csatornáján azt üzente, hogy töltsék fel a mobiltelefonjaikat és más eszközöket, és tartalékoljanak vizet.

Dnyipro, Odessza és Krivij Rih régiókban a hatóságok kikapcsolták az áramszolgáltatást, hogy minimálisra csökkentsék a kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményekben keletkező károkat, ha találat éri őket.

- Kazahsztán egy orosz biztonsági tiszt kitoloncolására készül. A Szövetségi Védelmi Szolgálat tisztjeként a 36 éves Mihail Zsilin őrnagynak megtiltották, hogy elhagyja Oroszországot. Illegálisan utazott át Kazahsztánba szeptemberben, amikor kiderült, hogy Ukrajnába küldhetik.