Háború: vérfürdővé vált egy ukrán város

Hírek2022. dec. 29.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 308-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij szerint „csak néhány” civil maradt az ostromlott Bahmutban. A Telegram-bejegyzésében Ukrajna vezetője azt mondta, hogy „nincs olyan hely, amelyet ne borítana vér” az ukrán kézen lévő településen.

- Ukrán tisztségviselők arra szólítják fel a lakosságot, hogy meneküljenek ki Herszon városából, mivel az orosz erők aknavetős és tüzérségi támadásokat intéztek a nemrég felszabadult dél-ukrajnai város ellen.

- A Gazprom vezetője szerint az orosz gázóriásnak kihívásokkal teli éve volt, mivel a nemzetközi szankciók miatt a cégnek új piacokat kell keresnie.

- Az ukrán Odessza hatóságai megkezdték a várost a XVIII. század végén alapító Nagy Katalin orosz cárné emlékművének lebontását. A múlt hónapban a helyi parlament megszavazta a szobor eltávolítását.

- Az ENSZ emberi jogi főbiztosa nyilvánosságra hozta az Ukrajna elleni háború eddigi polgári áldozatainak számát. Mint elmondta: 2022. február 24. és 2022. december 26. között 6884 civil, köztük 429 gyermek halt meg Ukrajnában.

- Diplomáciai csatornákon jelezte az Egyesült Államok, hogy nem kíván és nem fog közvetlenül harcolni Oroszországgal, és nem küld katonai szakembereket Ukrajnába a Patriot légelhárító rendszerrel együtt - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

- Bekérették az orosz külügyminisztériumba szerdán Litvánia ideiglenes moszkvai ügyvivőjét, majd közölték vele, hogy a képviselet egyik munkatársának öt napon belül el kell hagynia Oroszországot.

- Szergej Sojgu orosz, Hulusi Akar török és Ali Mahmúd Abbász szíriai védelmi miniszter Moszkvában háromoldalú megbeszélést folytatott, amelyen megvitatták a szíriai válság és menekültprobléma megoldásának módjait, valamint a Szíria területén lévő szélsőséges csoportok elleni közös erőfeszítéseket.

- Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 1700 ukrán beteget vittek az Európai Unió tagállamaiba gyógykezelésre - közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter.

- Az Ukrajna ellen indított háború miatt nem hívják meg az orosz kormányt a világ legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai fórumára, a müncheni biztonsági konferenciára.

- Az orosz hatóságok Kabard- és Balkárföldön két fegyveressel végeztek, akik az ukrán szakszolgálatok utasítására terrortámadásra készültek Csegem városában - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

- Egyelőre nem létezik semmilyen ukrán béketerv, azok az elképzelések pedig, amelyek nem veszik figyelembe a mai területi realitásokat, nem lehetnek békések - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.