Háború: fordulat a láthatáron - félmillió fővel bővülhet az ukrán hadsereg

Hírek2023. dec. 20.D.J.

Ez történt az ukrán háború 664-dik napján:

- Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy a hadsereg azt javasolta, hogy további 450-500 ezer ukrán embert mozgósítsanak a fegyveres erőkbe, ami a kijevi háború drámai fokozását jelentené.

Ez egy "rendkívül érzékeny" kérdés, amelyet a hadsereg és a kormány megvitat, mielőtt döntenének arról, hogy a javaslatot a parlament elé terjesztik-e - mondta Zelenszkij.

"Biztos vagyok benne, hogy az amerikai és az európai pénzügyi támogatás folytatódik" - mondta az ukrán elnök egy sajtótájékoztatón. "Biztos vagyok benne, hogy az USA nem fog elárulni minket".

Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy a harctéren "Oroszország semmilyen eredményt nem ért el ebben az évben". Elmondta, hogy nem mond le arról a céljáról, hogy visszaállítsa Ukrajna 2014 előtti területi határait.

Hozzátette: a harctéri taktikán az idei katonai műveletek eredményeinek "alapos mérlegelése" után lehet változtatni.

- Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában azt mondta a védelmi minisztérium tisztviselőinek, hogy az orosz hadsereg lendületben van. "Csapataink kezükben tartják a kezdeményezést" - mondta Putyin a védelmi vezetéssel tartott év végi találkozóján.

- Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy Oroszország 5,6-szorosára növelte a harckocsik gyártását az ukrajnai "különleges katonai művelet" kezdetétől, és 7000 négyzetkilométernyi aknamezőt telepített a frontvonal mentén.

- Az amerikai szenátus csak a jövő év elején fog szavazni az Ukrajnának nyújtandó további segélycsomagról és az amerikai határbiztonság megerősítéséről - közölték testület vezetői.

- Oroszország ebben a hónapban ötödik alkalommal indított légitámadást Kijev ellen kedden késő este,

az ukrán légvédelmi rendszerek megsemmisítették az ukrán fővároshoz közeledő összes fegyvert - közölte a kijevi hadsereg.

"Az előzetes információk szerint nem voltak se áldozatok, se pusztítás a fővárosban" - közölte Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője.

- Ukrán tisztviselők megvitatták a háborús okok miatt bezárt Boriszpil nemzetközi repülőtér újranyitásának lehetőségét - közölte Volodimir Zelenszkij elnök, miután a Skyline Express helyi légitársaság által üzemeltetett Boeing 777-300-as felszállt a repülőtérről, utasok és rakomány nélkül.

Az úgynevezett "technikai repülés" annak a jele volt, hogy az infrastruktúra továbbra is működőképes állapotban van, és a folyamatos orosz légitámadások ellenére a biztonság megteremthető.