Háború: fordulhat a kocka - újabb vadászgépeket kaphat Ukrajna

Hírek2023. szept. 13.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 566-dik napján:

- A svéd kormány azt fontolgatja, hogy Gripen vadászgépeket adományoz Ukrajnának, hogy segítsen az orosz erők visszaszorításában - jelentette a svéd közszolgálati rádió (SR).

"Érdemes megjegyezni, hogy a jelenleg rendelkezésre álló, esetleg [Ukrajnának] szállítható nyugati vadászgépek közül a svéd Gripen messze a legmegfelelőbb jelölt a működési követelmények szempontjából" - írták a brit székhelyű Royal United Services Institute szakértői korábban.

- Az Egyesült Államok még az év vége előtt kiképezheti az első ukrán pilótákat az F-16-os vadászgépeken,

bár ennél hosszabb időbe telik, mire harci bevetésen fognak repülni - mondta az amerikai Légi Nemzeti Gárda igazgatója.

- Először számolt be T-122-es Sakarya típusú török sorozatvető megsemmisítéséről kedden Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium napi hadijelentését ismertetve. Azt mondta, hogy a sorozatvetőt a Kupjanszk környékén vívott harcok során lőtték ki.

Konasenkov szerint Zaporizzsja megyében légicsapásokkal, tüzérségi tűzzel és nehézlángszóró rendszerekkel az ukrán fegyveres erők 47. gépesített és 71. hegyivadász dandárjának három támadását hiúsították meg Rabotine és Verbove térségében, 35 ellenséges katonát megölve,

és megsemmisítve egyebek között egy harckocsit és hat gyalogsági harcjárművet is, köztük három amerikai gyártmányú Bradley-t.

- Putyin kizárta a további sorozást vagy mozgósítást a háborús erőfeszítések segítésére, és azt állította, hogy naponta 1000-1500 orosz csatlakozik önkéntesen a hadsereghez.

A brit védelmi minisztérium hétfői napi hírszerzési tájékoztatójában azt mondta, hogy Oroszország valószínűleg arra fog törekedni, hogy elkerülje a kényszerű mozgósítást a jövő évi, márciusban esedékes elnökválasztás előtt.

- Dánia további 833 millió dollárt ad Ukrajnának, elsősorban légvédelem, lőszerek és harckocsik finanszírozására - közölte a védelmi minisztérium.

- Lezuhant egy orosz harci repülőgép egy dél-oroszországi kiképzés során - közölte a hadsereg, anélkül, hogy pontosították volna, mi történt a kétfős legénységgel, vagy mi okozta a lezuhanást.

- A román védelmi minisztérium megkezdte a légvédelmi óvóhelyek építését az ukrán határon található, Duna-parti Plauru községben kedden,

ahol múlt héten feltehetően az orosz hadsereg által használt, lezuhant drónok darabjait találták meg.

- Az orosz csapatok kivonása nyithatja meg az utat az Oroszország Ukrajna elleni háborújának lezárásól szóló béketárgyalásokhoz - mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

- Ha az Egyesült Államok szerint Ukrajna készen áll a rendezési tárgyalásra, akkor törölni kell Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletét, amelyben ezt megtiltotta magának - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Vlagyivosztokban a Keleti Gazdasági Fórumon.