Háború: hatalmas csapás érhette Oroszországot - az ukránok váratlanul támadtak

Hírek2024. aug. 23.D.J.

Ez történt az ukrán háború 911-dik napján:

- Ukrajna dróntámadása csütörtökön az oroszországi Volgográd régióban lévő Marinovka légibázison órákig tartó tüzeket és lőszerrobbanásokat okozott. Az ukrán SBU biztonsági szolgálat közölte, hogy ők hajtották végre a távoli rajtaütést a bázison, ahol mintegy 30 Szu-34-es és Szu-35-ös vadászrepülőgép állomásozik.

A gépek rendszeres bombázásokat hajtanak végre a mintegy 450 kilométerre lévő frontvonalon lévő ukrán állások ellen - közölte az SBU a Kyiv Independent napilappal.

Nem világos, hogy hány repülőgép sérült meg vagy semmisült meg.

- Az orosz erők csütörtökön 53 támadást hajtottak végre a Donyecki területen lévő Pokrovszknál. Moszkva a város elfoglalására törekedett. Másutt Kelet-Ukrajnában az orosz erők ukrán állásokat támadtak Niu-York település közelében. Moszkva korábban azt közölte, hogy elfoglalta a települést.

- Egy üzemanyagtartályokkal megrakott komp elsüllyedt a Krasznodari terület déli részén fekvő Kavkaz orosz kikötőben csütörtökön egy ukrán támadás után - közölték a helyi hatóságok. Kavkaz kikötő Oroszország egyik legnagyobb kikötője a Fekete-tengeren, amely exportál, valamint üzemanyagot küld az oroszok által megszállt ukrán területre, a Krímbe.

- Az ukrán légierő közölte, hogy amerikai gyártmányú GBU-39-es bombát vetettek be egy orosz szakaszparancsnoki állás ellen az Oroszországhoz tartozó Kurszk térségében, amelyet Ukrajna megszállt. A típus egy precíziós irányítású, kis átmérőjű bomba, amely egy repülőgépből ledobva, beépített navigáció segítségével siklik a célpontjához.

- A Biden-kormányzat mintegy 125 millió dollár új katonai segélyt küld Ukrajnának, többek között légvédelmi rakétákat, Javelin páncéltörő rakétarendszereket, valamint 155 mm-es és 105 mm-es tüzérségi lőszereket. A tisztviselők elmondták, hogy a fegyvereket az elnöki lehívási felhatalmazás alapján biztosítják,

ami azt jelenti, hogy a Pentagon készleteiből veszik ki őket, és így gyorsabban szállíthatóak.

- Egy orosz csapás megölt egy 56 éves férfit és megsebesített nyolc másikat az északkelet-ukrajnai Harkiv térségében - közölte csütörtökön az ukrán főügyészség. A sebesültek között volt egy 15 éves fiú is. A Bohodukhiv falut ért orosz csapásban lakóházak is megrongálódtak.

- Az orosz dróntámadások két civilt megöltek és egy harmadikat megsebesítettek, míg egy irányított bombatámadás két emberrel végzett - közölték ügyészek és tisztviselők Szumi városában.

- Az ukrán határőrség csütörtökön közölte, hogy Kijev nem észlelte a fehérorosz csapatok vagy felszerelések mozgásának jeleit a közös határ közelében, amióta Minszk bejelentette, hogy további erőket küld a térségbe.

- Lengyelországban ukrajnai látogatásának előestéjén Narendra Modi indiai miniszterelnök azt mondta, hogy semmilyen konfliktust nem lehet a csatatéren megoldani. Modi lesz az első indiai miniszterelnök, aki Ukrajnába utazik, és 45 év óta az első, aki Lengyelországba látogat. Az indiai kormány elkerülte Oroszország 2022-es ukrajnai inváziójának kifejezett elítélését.

Varsóban Modi azt mondta, hogy országa támogatja „a párbeszédet és a diplomáciát a béke és a stabilitás mielőbbi helyreállítása érdekében”.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön közölte, hogy főigazgatója, Rafael Grossi jövő heti látogatása során értékelni fogja a kurszki atomerőműben kialakult helyzetet. A NAÜ közölte, hogy az orosz szövetség arról tájékoztatta, hogy egy drón maradványait találták meg a kurszki atomerőműben. Vlagyimir Putyin orosz elnök meg nem erősített állításokat tett arról, hogy Ukrajna megpróbálta megtámadni az erőművet.

- Az ukrán kurszki hadjárat fellendítette a morált és megváltoztatta a két éve tartó háború dinamikáját - véli a Guardian védelmi és biztonsági szerkesztője.