Háború: hiába várja a Nyugat az ukrán offenzívát?

Hírek2023. ápr. 28.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 428-dik napján:

- "Kissé túlfűtöttek" az orosz erők elleni ukrán ellentámadással kapcsolatos várakozások az ukrán lakosság, a politikusok, illetve a Nyugat részéről - vélekedett Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Oroszországnak megvannak a forrásai lőszerek vásárlására, és a készletei sem fogytak ki annak ellenére, hogy "gondolkodás nélkül" zúdítanak olykor-olykor tűzzáport az ukrán oldalra.

Szavai szerint Oroszország - miközben a saját termeléséből származó készletei jelentősen fogynak -, vásárlási lehetőségeket keres Iránban és Észak-Koreában.

- Az Egyesült Államok amerikai állampolgárok jogellenes letartóztatása miatt szankciókkal sújtotta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot, valamint az iráni Iszlám Forradalmi Gárda hírszerző szervezetét csütörtökön.

- Az ukrán gyerekek Oroszországba vagy az általa ideiglenesen elfoglalt területre való erőszakos elhurcolásának és szándékos "oroszosításának" dokumentált bizonyítékai megegyeznek a népirtás nemzetközi meghatározásával - közölte az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

- Nagyhatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mértek csapást az ukrán tartalékokra az éjszaka folyamán az orosz fegyveres erők - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

- Legalább hét civil meghalt és 33-an megsérültek szerda és csütörtök között, amikor négy cirkálórakéta eltalálta Mikolajiv városát - közölte az ukrán elnöki hivatal.

- A Kreml honlapján közzétett utasítások szerint Putyin arra kérte az orosz kormányt, hogy hozzon létre múzeumokat, amelyek bemutatják az ukrajnai offenzívát.

- Elemzők szerint Oroszország megerősítette védelmét, ezzel is felkészülve az ukrán erők ellentámadására.

- Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt állította, hogy az ukrán erők már a hét eleje óta nem tudják elszállítani Bahmut nyugati részéből az elesett katonák és "zsoldosok" holttestét, ezért pincékben tárolják őket.

- Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok csütörtökökön ukrán tüzérségi támadást. A Zaporizzsja megyei Melitopolban hajnalban pokolgép robbant egy lakóépület közelében. A detonáció következtében egy rendőr életét vesztette, egy civil pedig megsebesült.

- Tiltakozó jegyzéket adtak át az orosz külügyminisztériumban az amerikai nagykövetség egyik magas rangú diplomatájának csütörtökön amiatt, hogy a képviselet nem biztosított időben vízumot az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén elnöklő Szergej Lavrov külügyminiszter sajtókíséretének.

- Kína és Ukrajna párbeszéde a két ország szuverén ügye, Oroszország mindent üdvözöl, ami hozzájárulhat az ukrajnai konfliktus lezárásához - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak Hszi Csin-ping kínai és Zelenszkij ukrán elnök előző napi telefonos megbeszélésével kapcsolatban.

- Az Ukrán Biztonsági Szolgálat a honlapján csütörtökön közzétett egy újabb lehallgatott telefonbeszélgetést,

amelyben egy orosz katona arról beszél ismerősének, hogy ukrán hadifoglyokat végeznek ki a kihallgatásuk után.

- A béke érdekében tett erőfeszítésekről, a humanitárius helyzetről, valamint az ukrajnai egyházakról is szó volt Denisz Smihal ukrán kormányfő vatikáni megbeszélésein.

- A szövetséges országok szinte az összes ígért harci járművet átadták Ukrajnának, az ország most rendelkezik a területei visszafoglalásához szükséges katonai képességekkel - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.