Háború: itt az ukránok bosszúja - egy gyakorlótéren mészárolták le az oroszokat

Hírek2024. feb. 21.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 727-dik napján:

- Mindössze napokkal azután, hogy az orosz csapatok elfoglalták Avdijivkáta a közösségi médiacsatornákon megjelent jelentések szerint 65 orosz katona vesztette életét egy ukrán rakétacsapás következtében az ukrajnai Donyecki területen található Trudivszknál.

A jelentések szerint azt a parancsot kapták a katonák, hogy sorakozzanak fel, így viszont a gyakorlótéren kiszolgáltatottá váltak. A felvételeken sok holttestet lehetett látni, amint egy mezőn fekszenek.

- Oroszország kedd éjszaka és szerda reggel 19 támadó drónt, valamint hat rakétát lőtt ki Ukrajnára, az ukrán légvédelem 13 drónt és egy rakétát megsemmisített - közölte az ukrán légierő.

- Tizenegy, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermek kedd este lépte át a fehérorosz határt, és jutott vissza Ukrajnába. A gyerekeket hétfőn a katariak által közvetített program keretében Katar moszkvai nagykövetsége fogadta.

- Az orosz állami média szerint Valerij Geraszimov, Oroszország vezető tábornoka meglátogatta az Ukrajnában állomásozó csapatokat. Geraszimovot látták, amint kitüntetéseket adományoz az Avdijivka bevételében részt vevő orosz csapatoknak, és beszámolót kapott az Avdijivka elleni orosz támadásért felelős parancsnoktól, Andrej Mordvicsev vezérezredestől.

- Az orosz FSZB biztonsági szolgálata közölte, hogy letartóztatott egy amerikai-orosz nőt, akit hazaárulással gyanúsítanak, mert pénzt gyűjtött az ukrán hadseregnek. 

- Avdijivka eleste után az amerikai székhelyű Institute for the Study of War szerint "orosz szereplők" kiberműveletet hajtottak végre, amelynek célja "pánik keltése volt az ukrán információs térben".

- Az ukrán hadsereg kedden elutasította Oroszország állítását, miszerint teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja a Dnyipro folyó keleti partján, a déli Herszon régióban található Krynky falut.

Az ukrán erők tavaly novemberben átkeltek a Dnyipron, és elfoglalták a keleti parton lévő körzeteket, köztük Krynky-t.

Kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy televíziós találkozón közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy az orosz erők visszafoglalták a települést.

- Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros amerikai segélyt nagyrészt az Egyesült Államokban költik el, ahol lőszert és felszerelést gyártanak az ukránoknak.

- A lengyel gazdák keddi tiltakozásai a korábbi tüntetésekhez képest eszkalálódtak, az összes ukrán határátkelőhelyet szinte teljesen blokád alá vették, és országszerte fennakadásokat okoztak a kikötőkben és az utakon.

- Ukrajna kedden közölte, hogy tucatnyi orosz támadást hárított el - néhány nappal a háború kétéves évfordulója előtt.

Kedden az ukrán hadsereg vezérkara szerint az elmúlt 24 órában "81 harci összecsapásra" került sor, hozzátéve, hogy az orosz erők 87 légicsapást hajtottak végre. Öt civil meghalt egy dróncsapásban, amely az ukrajnai Szumi régióban, az orosz határ közelében lévő falut érte - közölte a hadsereg.