Német harckocsikat és amerikai légvédelmi rakétákat lőttek ki az oroszok

Hírek2024. feb. 20.MTI

Donyecknél és Avgyijivkánál (oroszul: Avgyejevka) kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben négy frontszakaszon tíz ukrán rohamot és ellentámadást vertek vissza - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint négy-négy ukrán ellentámadás a kupjanszki és az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg.

A tájékoztatás szerint az ukrán fél a harcérintkezési vonal mentén csaknem 1180 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 425-en Avgyijivka körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak "a kijevi rezsim bűncselekményei" ügyében felelős nagykövete a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: Avgyijivkában előzetes információk szerint titkos börtönök és kínzókamrák voltak, ahová politikai okokból hurcoltak embereket.

Az ügyben vizsgálat indult.

Mirosnyik előzetes információkra hivatkozva azt állította, hogy a városban titkos temetkezési helyek is vannak.

A moszkvai katonai tárca egy Avgyijivkában felvett, kedden közzétett videóban azt állította, hogy a városban az ukrán oldalon kanadai és georgiai "zsoldosok", valamint a Moszkvában terroristának minősített Azov alakulat tagjai is harcoltak.

Emellett az egyik épületben nagy mennyiségű amerikai és cseh lőszert találtak.

Az orosz védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy MiG-29-es repülőgépet, öt tankot - köztük egy német Leopard harckocsit-, nyolc páncélozott harcjárművet, három amerikai M113-as páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M109-es Paladin, egy német Panzerhaubitze 2000-es és egy lengyel Krab vontatott, valamint, egy brit FH-70-es, két amerikai M777-es és egy M119-es tarackot, hét Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, egy Patriot légvédelmi rakétát, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 124 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Donyeckben egy civil életét vesztette, négy pedig megsérült.