Háború: jöhetnek az Oroszország elleni csapások? Vita a NATO-ban

Hírek2024. máj. 27.D.J.

Ez történt az ukrán háború 823-dik napján:

- Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megismételte, hogy ellenzi, hogy az Ukrajnának szállított fegyvereket orosz földön használják, miután Jens Stoltenberg, a NATO vezetője az Economistnak azt mondta, hogy a korlátozást fel kellene oldani. "Nem tudom, miért mondott ilyet Stoltenberg, szerintem nagyon óvatosnak kell lennünk" - mondta Meloni az olasz televíziónak, ugyanakkor hozzátette:

"Egyetértek azzal, hogy a NATO-nak határozottnak kell maradnia, nem szabad azt a jelzést adnia, hogy enged".

A múlt héten az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken azt a javaslatot szorgalmazza, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel lőhesse az oroszországi területeket - jelentette a New York Times. 

- A kelet-ukrajnai Harkiv városában egy barkácsáruházra mért orosz csapás halálos áldozatainak száma vasárnap 16-ra emelkedett - közölték a hatóságok, miközben a mentők tovább kutattak a szénné égett romok között.

A halottak között van egy 12 éves kislány is. További 43 ember megsebesült, és több embert eltűntként tartanak nyilván.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben szólította fel a világ vezetőit, hogy vegyenek részt a svájci "békecsúcson". Zelenszkij különösen Joe Biden amerikai elnököt és Hszi Csin-ping kínai államfőt kérte, hogy jöjjenek el a június 15-én kezdődő csúcstalálkozóra.

"Kérem, mutassák meg vezető szerepüket a béke előmozdításában" - mondta Zelenszkij. Biden még nem erősítette meg részvételét, és nem tudni, hogy Kína részt vesz-e. "Tárgyalások folynak" Peking részvételéről, mondta Zelenszkij segítője, Mykhailo Podoljak egy múlt heti interjúban.

- Zelenszkij hétfőn Madridban találkozik Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel. A hónap elején Zelenszkij elhalasztotta az összes soron következő külföldi látogatását, köztük a május 17-re tervezett spanyolországi utat is, miután Oroszország offenzívát indított a harkivi terület északi részén.

- A donyecki terület tisztviselői azt mondták, hogy orosz csapások miatt civilek haltak meg a régió északi részén fekvő Sziverszkben, valamint délebbre, Krasznohorivkában és Chasiv Yarban.

- Az orosz erők elfoglalták az ukrajnai északkeleti Harkiv régióban lévő Beresztove falut is - jelentette a Tass hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

- Egy ember meghalt és három megsebesült egy ukrán dróntámadásban az oroszországi Orjol régióban hétfőn a kora reggeli órákban - közölte a régió kormányzója, Andrej Klicskov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Klicskov elmondta, hogy egy drón egy benzinkútra zuhant, megrongálva azt, majd később egy második is ráesett, megölve egy tűzoltót.