Háború: jókora pusztítást végeznek az ukrán dróntámadások - sorra csapnak le az orosz harckocsikra

Hírek2023. okt. 3.D.J./MTI

Orosz hadiipari üzemet ért súlyos támadás. Mit hoz az ősz a frontvonalakon? Újabb ukrán ellentámadás indulhat októberben?

Ez történt az ukrán háború 586-dik napján:

- Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata Telegram-csatornáján közzétett közleményében arról számolt be, hogy ukrán drónok támadták meg az oroszországi Szmolenszkben lévő repülőgépgyárat, ahol H-59-es rakétákat gyártottak.

A közlés szerint a négy drónból három eltalálta az üzemet. Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, digitális fejlesztési miniszter pedig a Telegramon arról adott hírt, hogy az ukrán "drónhadsereg" a múlt hét folyamán rekordszámú orosz tüzérségi fegyvert talált el: 69 tarackágyút és 17 önjáró tüzérségi egységet.

Hozzátette, hogy a drónkezelők összesen 220 orosz járművet találtak el, köztük 33 harckocsit, 41 teherautót és "egy csomó hadfelszerelést".

- Nácizmusnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn, hogy hat európai uniós ország és Norvégia megtiltotta a belépést az orosz rendszámú személyautóknak.

- Az ukrán hadsereg októberben újabb ellentámadást indíthat, ugyanis csapatösszevonásokat hajt végre Orihove és Vuhledar közelében - jelentette ki Gyenyisz Pusilin a "Donyecki Népköztársaság" vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva. "Úgy tűnik, az ellenség arra készül, hogy még a talaj felázása előtt aktívabb akciókat hajtson végre.

Látjuk, hogy vannak ilyen elképzelések, ezért nem zárjuk ki egy újabb offenzíva lehetőségét" - mondta Pusilin.

- A romló időjárás valószínűleg nem fogja komolyan befolyásolni az ukrán ellentámadást, mivel az nem függ nagymértékben a járművektől - mondta egy ukrán tábornok a CNN-nek. Ahogy az offenzíva elhúzódott, Ukrajna taktikát váltott: inkább precíz tüzérségi csapásokat és kisebb egységeket használt, hogy fokozatos, de fontos előnyöket érjen el, leginkább Zaporizzsja térségében.

- Az orosz védelmi tárca hétfői hadijelentése szerint az elmúlt nap folyamán a frontvonal mentén az orosz erők öt támadást vertek vissza,

amelyekben mintegy 420 ukrán katona vesztette életét vagy sebesült meg.

- Az EU 5 milliárd euró értékű katonai segélycsomagot fog nyújtani Ukrajnának - közölte az EU vezető diplomatája az uniós külügyminiszterek kijevi "történelmi jelentőségű" - és előre be nem jelentett - találkozóját követően.

- Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfőn vádat emelt távollétében Jevhen Bulacik, a 7. taktikai repülődandár parancsnoka ellen, aki tavaly április 30-án elrendelte, hogy egy ukrán Szu-24-es mérjen bombacsapást a Russznyeft-Brjanszk cég egyik olajraktárára.

- Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.

"Ukrajna jövője az Európai Unióban, a szabadság közösségében van, és az unió hamarosan Lisszabontól Luhanszkig fog terjeszkedni" - fogalmazott a tárcavezető.

- Az orosz erők tüzet nyitottak egy szállítóvállalatra Herszonban hétfő délelőtt, a támadás következtében négy civil sérült meg - közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.

- Ben Wallace volt brit védelmi miniszter hétfőn megjelent cikkében közölte, hogy távozása előtt az Ukrajnának nyújtott idei brit védelmi támogatás megkétszerezését kérte Rishi Sunak miniszterelnöktől.