Orbán: ellentétes a kontinens érdekeivel, hogy Brüsszel leválasztja Európát az orosz energiahordozókról

Hírek2023. szept. 25.MTI

Ellentétes a kontinens érdekeivel, hogy Brüsszel leválasztja Európát az orosz energiahordozókról - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.

Hozzátette: meggyőződése, hogy Brüsszel döntése ez ellentétes a kontinens érdekeivel, de "most nincs elegendő erőnk, hogy ezt megakadályozzuk".

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország keleti külpolitikai stratégiája működik, és a nemzeti kormány kiemelkedő vállalása, hogy az energetikai világpiac felfordulása ellenére fenntartja Magyarország energiabiztonságát és felépíti a függetlenséget garantáló energiagazdaságot.

Közölte: a kormány célja, hogy csökkentse a brüsszeli döntés negatív hatásait; Törökország, valamint a türk világ stratégiai szerepet játszik Európa energiaellátásában, így Magyarország nyáron energetikai együttműködést hozott létre Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral.

Magyarország semmilyen kérdésben sem támogatja Ukrajnát a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítják azokat a korábbi törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő emlékeztetett: a tanévkezdéskor a kárpátaljai munkácsi magyar középiskola új ukrán vezetése megtiltotta, hogy az iskolai eseményeken a magyar himnuszt énekeljék és a magyar nemzeti színeket viseljék.

Az ukránok évek óta sanyargatják a magyar iskolákat, ukrán iskolákká akarják azokat alakítani, és ha ez nem megy, be akarják őket zárni - fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a magyar kormány minden nemzetközi fórumon harcol a kárpátaljai magyarok, különösen a magyar gyerekek jogaiért.

Nem lesz Magyarországon migránskvóta és migránsgettó - jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor úgy értékelte, ősszel mélyülni és szélesedni fog Brüsszel és a magyar kormány vitája a migrációval kapcsolatban.

Elmondta, a migránsok erőszakossága egyre nő, Lampedusa szigetén már "inváziós hadsereg" benyomását keltik. Brüsszel azt követeli, hogy ezeket a migránsokat Magyarország engedje be és hozzon létre több tízezer embernek migránstábort, migránsgettót - tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, nem migránskvóta, hanem határkerítés és határőrizet kell, és nem a bajt kell idehozni, a segítséget kell odavinni. Magyarország készen áll arra, hogy erőteljesebb szerepet vállaljon a válságövezetekben, így a forrósodó Száhel-övezetben is - jelentette ki.

Hozzátette: európai megoldás csak akkor lesz, ha Brüsszelben elfogadják, csak az léphet az EU területére, akinek a kérelmét már előzetesen elbírálták és a belépésre engedélyt kapott.

A rezsivédelem nélkül a magyar családok megélhetése veszélybe kerülne - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor jelezte: ma a magyarok fizetik a legalacsonyabb rezsit Európában, és a kormány sokat dolgozott azért, hogy ez így legyen.

A kormány nem fogadja el, hogy brüsszeli bürokraták - akik nem itt élnek, nem ismerik a magyar családok helyzetét, alig tudnak valamit Magyarországról, és ki tudja, milyen éreket képviselnek - döntsék el, hogy mekkora legyen az energia ára Magyarországon - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt: azt sem fogadják el, hogy az árspekuláns multikat terhelő adókat, illetve a bankok és energiacégek extraprofitjára kivetett adókat Brüsszel eltöröltesse. Ebből a pénzből fizetik ugyanis az "égbeszökő energiaárak" elleni védelmet jelentő rezsivédelmi alapot - magyarázta.