Háború: katasztrofálisan halad az ukrán ellentámadás - ideje leszámolni az illúziókkal

Hírek2023. aug. 9.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 531-dik napján:

- Hetekkel azután, hogy megindult Ukrajna ellentámadása a nyugati tisztviselők egyre "kijózanítóbb" értékeléseket adnak az ukránok katonai képességeiről azügyben, hogy mennyire tudják a területeiket visszafoglalni - mondta el a CNN-nek négy magas rangú amerikai és nyugati tisztviselő, akit tájékoztattak a legújabb hírszerzési adatokról.

A következő pár hétben még meglátják, van-e esély előrelépésre. De nagyon valószínűtlennek tartom, hogy valóban olyan előrehaladást érjenek el, amely megváltoztatja ennek a konfliktusnak az egyensúlyát

– mondta egy magas rangú nyugati diplomata a CNN-nek.

Az ukrán erők számára az elsődleges kihívást az jelenti, hogy továbbra is nehéz áttörni Oroszország többrétegű védelmi vonalait az ország keleti és déli részein,

amelyeket több tízezer akna és hatalmas lövészárok-hálózatok szegélyeznek.

Az ukrán erők elképesztő veszteségeket szenvedtek el, ami miatt az ukrán parancsnokok visszatartottak egyes egységeket, hogy átcsoportosítsák őket és csökkentsék a veszteségeket.

- A hétfő esti orosz csapásokban Pokrovszk város belvárosában kilenc ember meghalt, és több mint 80-an megsebesültek – mondta Volodimir Zelenszkij elnök éjszakai beszédében. Az ukrán hatóságok szerint az egyik halott sürgősségis volt,

a sebesültek többsége pedig rendőr, katasztrófavédelmi dolgozó és katona volt, akik a lakosok segítségére siettek.

- Több tucat használt Leopard 1 harckocsit, amelyek egykor Belgiumhoz tartoztak, egy másik európai ország vásárolt meg az orosz invázió ellen harcoló ukrán csapatoknak - közölte kedden az üzletet kötő fegyverkereskedő. A hírek szerint a német Rheinmetall fegyvergyártó a vevő.

- Az ukrán különleges szolgálatok meghiúsították az orosz hackerek azon kísérletét, hogy behatoljanak az ukrán fegyveres erők harci információs rendszerébe - közölte kedden az SBU biztonsági szolgálata.

- Roman Starovoyt, az oroszországi Kurszk kormányzója azt állította, hogy egy ukrajnai „kamikaze” drón ráesett a régióban található Gornalszkij Szent Miklós-kolostorra, és megsebesített egy gyereket.

- Nagy-Britannia bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin külföldi katonai készletekhez való hozzáférését igyekszik megtorpedózni azzal,

hogy 25 új szankciót vezet be különféle magánszemélyekre és vállalkozásokra.

- Öt település került az orosz erők ellenőrzése alá az elmúlt napokban Harkiv megyében - jelentette ki Vitalij Gancsev, a régió Moszkva által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az orosz erők nyugati csoportosulásának rohamcsapatai a Harkiv megyei Vilsana település környékén "kedvezőbb állásokat foglaltak el".

Azt mondta, hogy az ukrán erők a kupjanszki taktikai irányban az elmúlt nap folyamán mintegy 110 katonát vesztettek.

- Elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan államokkal - az Egyesült Államokkal, az EU-tagállamokkal, Kanadával, Japánnal és más országokkal - kötött adóegyezmények egyes rendelkezéseinek felfüggesztését.

- Tavaly február óta 188 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban a bűnüldöző szervek és a különleges szolgálatok - közölte a Nemzeti Terrorellenes Bizottság tájékoztatási központja.

- Az orosz belügyminisztérium kedden arról adott ki tájékoztatást, hogy ukrajnai hivatalos szervekkel kapcsolatban álló telefonos csalók új taktikát alkalmazva vonnak be embereket az oroszországi felforgató tevékenységbe.

A tárca szerint a bűnözők például pénzt csalnak ki áldozataikból, majd azt ígérik, hogy visszaszolgáltatják azt, ha az áldozat hajlandó felgyújtani katonai vagy közlekedési objektumokat, bankokat.