Egymás alá ígérnek a kivitelezők - Jöhet végre az árcsökkentés az építőiparban?  

Elemzések2023. aug. 9.Kovács Dániel

Látványosan több a szabad kapacitásuk az építőmestereknek idén. Míg tavaly a nagyobb, jobban fizető munkákra is művészet volt embert találni, mert mindenki be volt táblázva, most a kisebb, kevésbé jövedelmező feladatokért is elindult a tolongás. Beérett az, amit tavaly megjósoltunk: kimerültek a lakosság tartalékai, leálltak az építkezésekkel, emiatt pedig sok esetben már elkezdtek egymás ára alá ígérni a kivitelezők.

Nagyot fordult a világ egy év alatt. Míg tavaly irdatlan tempót diktáltak a megrendelések az építőiparban, a lakossági munkákat pörgették az állami támogatások, szinte lehetetlen volt szakembert találni, egy évre előre be volt táblázva mindenki.

Jól járt az, aki megtehette, hogy kivár az építkezéssel, felújítással, ugyanis mostanra az építőanyagok drágulása is lassult, de a legnagyobb változás mégis az, hogy ma már bőven lehet szakembert találni kisebb nagyobb feladatokra egyaránt. 

- Tavasszal kezdtük tervezni, hogy a háztető egy részén lecseréljük a tönkrement széldeszkákat. Áprilisban még arra is heteket kellett várni, hogy egyáltalán kijöjjön egy ács felmérni a terepet - meséli a Növekedés.hu-nak Rácz Tímea hozzátéve, a szakembernek elég vastagon fogott a ceruzája, az anyagár közel kétszeresét, 300 ezer forint munkadíjat kért volna el az 1-2 napos műveletért.

De még ez sem lett volna akadály, a család úgy döntött, kifizetik, csakhogy a mester ezután nem jelentkezett, és a telefont sem vette fel. Július elején úgy döntött a család, megpróbálkoznak egy másik áccsal, hogy még az őszi rossz idők beállta előtt el legyen végezve a munka. 

- A korábbi tapasztalatok után igencsak meglepődtünk, a mester a megkeresés után két nappal eljött felmérni, és a tavaszi ajánlat kevesebb,mint feléért, 130 ezer forintért vállalta a munkát - mondja Rácz Tímea.

Várható volt a változás 

Számítani lehetett a lakosság számára kedvező fordulatra. Már tavaly megírtuk, hogy nem fogják bírni az emberek az építkezés irdatlan költségeit, Koji Lászó, az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke februárban arról beszélt a Növekedés.hu-nak, hogy rendelkezik ugyan tartalékkal a lakosság, de közel sem annyival, ami egy lakásfelújításhoz, építkezéshez szükséges. Mindenképp szükség lenne hitelre, csakhogy a kétszámjegyű kamatok mellett ezt nem vállalják, inkább kivárnak. Az ÉVOSZ elnöke a napokban még borúlátóbban nyilatkozott, mint mondta, az építőipar lassulása az egész országban érzékelhető, hiszen az idei évben az országos rendelésállomány 28 százalékkal kevesebb az előző évhez képest.

A lakossági megrendelések visszaesésének brutális mértékére egyelőre olyan közvetett adatokból tudunk következtetni, mint hogy

az év első két hónapjában 50 százalékkal kevesebb falazó- és tetőfedő anyagot értékesítettek a kereskedők.Vagy, ahogy azt a lakosság is egyre inkább érzékeli, egyre hamarabb lehet mestert találni a munkára.

“Ma átlagosan 58 napot kell várni szakemberre Magyarországon. Egy éve még 138 nap volt a várakozási idő. Ha tovább csökken a kereslet, félő, hogy újra felerősödik a szakemberek kivándorlása” - derült ki az építőanyagok gyártásával foglalkozó Mapei Kft. tavaszi kutatásából.

Szakemberek munkában. Ma átlagosan 58 napot kell várni szakemberre Magyarországon.

Ahol pénz van, munka is van

- Én azt tapasztalom hogy jövő nyárig be vagyunk táblázva, most vettem fel még két embert, itt nálunk rengeteg a munka - mondja a Növekedés.hu-nak Horvát Mór.

A zömmel lakossági megrendelésekre specializálódott építőipari vállalkozás vezetője ugyanakkor siet leszögezni, hogy az ő helyzetük messzemenően specifikus, ugyanis vállalkozásuk a Balaton északi partján, és annak közvetlen vonzáskörzetében dolgozik.

Márpedig itt rengeteg a szálloda, ahol mindig van mit fejleszteni, és nagyon sok a jómódú nyaralótulajdonos is, az ő pénztárcájukat kevésbé érintette meg az infláció, így továbbra is el tudják végeztetni az esedékes felújításokat. Akik pedig most szereztek telket, azoknak bőven futja az építkezésre is.

Látok ugyanakkor problémákat is. Amire  korábban nem nagyon volt példa, egy ismerősömmel beszélgettem a minap, aki szintén az építőiparban dolgozik, szóba került egy munka, amit elvállaltam, az is, hogy mennyiért. Másnap felhívta a megrendelőmet, és adott neki egy  olcsóbb árajánlatot. És az eset nem egyedi, beindultak az ilyen árversenyek

- mondja Horvát Mór, aki azt sem rejti véka alá, hogy egyre többen jönnek ide munkát keresni az Alföldről, még Debrecen vonzáskörzetéből is, viszont a magyar tenger partjától 20 kilométerre már egészen más állapotok uralkodnak, ott már bőven elfogytak a fizetőképes megrendelők.

Országos szinten most azok a vállalkozások vannak könnyebb helyzetben, amelyek erősebben építenek a céges megrendelésekre. A szinte kizárólag vállalati megrendeléseket teljesítő Alpinnováció Kft. ügyvezetője, Török András azt mondja a Növekedés.hu-nak, hogy a mai napig bőven van megrendelés. Az azonban

az építőipar minden szegmensében jól látható, hogy már a KATA átalakítása is megrostálta a szakmát, akik nem voltak kellően felkészülve, például nem volt megfelelő szerszámparkjuk, vagy elegendő szaktudásuk, azok már elkezdtek lemorzsolódni, a mostani helyzetben pedig még jobban megtisztul a szakma.

- Aki nem csinálja jól, az most kiesik. Az elmúlt években az volt látható, hogy durván felhígult a szakma, sok csaló is lehetőséget kapott, ők most eltűnnek. Azt látni, hogy egyre kevesebb embert hívnak dolgozni építkezésekre, az viszont a korábbi éveknél sokkal jobban megnézik, hogy valóban jók legyenek azok, akiket felvesznek. Az őrült rohanás megszűnt, inkább bevárják a képzett munkaerőt - mutat rá Török András.