Háború: kemény vádak merültek fel - radioaktív sugárzás lepheti el az ukrán frontot

Hírek2023. szept. 8.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 561-dik napján:

- Rossz hír, hogy az Egyesült Államok szegényített urániumot tartalmazó harckocsilövedékekkel látja el Ukrajnát, ilyenektől nőtt meg a rákos megbetegedések száma a volt Jugoszláviában is - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

A szóvivő szerint a következmények a rákos megbetegedések megsokszorozódásában mutatkoztak meg, de még a következő nemzedékeknél is.

"Óhatatlanul ugyanez a helyzet vár majd azokra az ukrajnai területekre is, ahol bevetik őket" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a felelősség ezért az Egyesült Államokat fogja terhelni, "ezt mindenkinek tudatosítania kell magában". 

- Az Ukrajnának ígért, szegényített urániumot tartalmazó harckocsi-lőszer hatékonyabb a hagyományos eszközöknél, de nem bocsát ki radioaktív sugárzást - közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora szerdán Washingtonban.

- A British American Tobacco közölte, hogy egy hónapon belül eladja utolsó cigarettáját Oroszországban, és ezzel másfél évvel azután, hogy az ukrajnai invázióra válaszul először ígéretet tett erre, befejezi jelenlétét a világ negyedik legnagyobb dohánypiacán.

- Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön három katonai egységet emelt ki dicséretben a kelet- és dél-ukrajnai fronton az orosz csapatok elleni "nagyon hatékony" fellépésért. Zelenszkij esti beszédében kevés részletet közölt,

de elmondta, hogy egy nemzeti gárdaegység keleten, kettő pedig délen harcol - a három hónapja tartó ukrán ellentámadás fókuszpontjaiban.

- Írország közölte, hogy hetente mintegy 500 ukrán érkezik az országba, akik több tízezer honfitársukhoz csatlakoznak, akik az elmúlt 18 hónapban a szigetre menekültek.

- Az orosz haderő 14 ukrán támadást vert vissza a Zaporizzsja megyei Verbove és Rabotine település térségében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

- Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön közölte, hogy leleplezett egy csoportot, amely orosz harci repülőgépek alkatrészeinek Nyugat-Európába csempészésével foglalkozott,

egyebek között az ukrán fegyveres erők igényeit is kielégítve.

- Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos oroszországi régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi csapást. Elhárított ukrán dróntámadásról négy orosz megyéből és a zaporizzsjai atomerőmű részéről számoltak be.

A BBC orosz nyelvű adása úgy értesült, hogy Rosztov-na-Donu városban egy lelőtt repülőszerkezet az orosz déli katonai körzet törzsének közelében zuhant le.

- Ukrajna előrehaladást ért el a júniusban megkezdett ellentámadással, amelynek célja az orosz erők által elfoglalt területek visszanyerése - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön az Európai Parlamentben.

A főtitkár kiemelte: az ukránok fokozatosan teret nyernek, képesek voltak áttörni az orosz erők védelmi vonalait, és haladnak előre, azonban hozzátette, hogy a folyamat lassan halad az orosz erődítmények és aknamezők miatt.

Stoltenberg szerint várható volt, hogy az ellenoffenzíva lassan halad majd.

- Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a Telegramon közölte, hogy a Moszkva megyei Ramenszkoje térségében megsemmisítettek egy pilóta nélküli repülőszerkezetet. Anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt, de az incidens miatt a moszkvai repülőterek forgalmát a hajnali órákban átmenetileg felfüggesztették.

- Az Egyesült Államok gazdasági büntetőintézkedéseket vezetett be a Trickbot orosz kiberbűnözői csoport 11 tagja ellen - jelentette be csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium.

 A közlemény szerint az amerikai lépés brit partnerszervezetekkel egyeztetve született meg,

és folytatása az idén februárban már meghozott szankciós lépéseknek, amelyek célpontja az oroszországi székhelyű hackercsoport.