Háború: kiderült miként halad az ukrán hódítás Oroszországban

Hírek2024. szept. 6.Növekedés.hu

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök elmondta, hogy Ukrajna jelenleg több mint 1300 négyzetkilométert ellenőriz a kurszki régióban - írja a Sky News.

Közben Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka, Olekszandr Szirszkij a CNN-nek azt mondta, hogy a kurszki térségben folyó hadművelet működik, és hogy hat napja nem történt orosz előrenyomulás a keleti front egyik kulcsfontosságú részén.

„Az elmúlt hat napban az ellenség egyetlen métert sem haladt előre Pokrovszk irányába. Más szóval a stratégiánk működik” - mondta.

Szirszkij elmondta, hogy a hadsereg más szektorokban is észlelte az ágyúzás és az orosz offenzíva intenzitásának csökkenését.

Ukrajna „megváltoztatta a háború körüli narratívát” a kurszki régió elleni támadással - mondta egy nemzetbiztonsági tanácsadó.

Michael Froman szerint az ukrán csapatok megmutatták, hogy képesek a háborút Oroszország területére is elvinni, és nem csak védekezni.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Ukrajna azt remélte, hogy a kurszki hadművelet az orosz csapatok egy részét elvonja a keleti donyecki területről, ehelyett azonban „az oroszok megduplázták ottani erőiket”.

„Ez jelentős kihívás elé állítja Ukrajnát azzal kapcsolatban, hogy meddig tudják tartani Kurszkot” - tette hozzá.