Háború: Kijev jókora bajban van - Ukrajna nyugati támogatása a gyengülés jeleit mutatja

Hírek2024. júl. 18.D.J.

Ez történt az ukrán háború 875-dik napján:

- A Reuters által ismertetett költségvetési tervezet szerint Németország azt tervezi, hogy 2025-re felére, 4 milliárd euróra csökkenti az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt. A német kormány azt reméli, hogy Ukrajna képes lesz katonai szükségleteinek nagy részét a G7-ek által jóváhagyott, befagyasztott orosz vagyonból származó 50 milliárd dolláros hitelből fedezni, és hogy a fegyverkezésre szánt pénzeszközöket nem fogják teljes mértékben felhasználni.

Ukrajna finanszírozása belátható időre biztosított az európai eszközöknek és a G7-hiteleknek köszönhetően

- mondta szerdán Christian Lindner német pénzügyminiszter.

- Az, hogy Trump JD Vance-t választotta alelnökjelöltjének, „rossz nekünk, de szörnyű hír [Ukrajnának]” - mondta egy magas rangú washingtoni európai diplomata a Guardian munkatársának.„Vance szenátor az Ukrajnának tavaly tavasszal nyújtott új segélycsomag egyik vezető ellenzője volt, és közömbösségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mi történik abban a háborúban”.

- Ukrajna védelmi minisztere azt mondta, hogy akkor is megtalálják a módját a megszálló erők elleni harcnak, ha Donald Trump megnyeri második ciklusát. Rustem Umerov arról beszélt: „Hiszünk az USA vezető szerepében, és hisszük, hogy Amerika azt akarja, hogy partnerei és szövetségesei is erősek legyenek. Ebben a szakaszban a harctérre fogunk összpontosítani […]

Bármi is lesz az amerikai választások kimenetele, mi megoldásokat fogunk találni”.

Umerov azt is elmondta, hogy céljaik között szerepel a zaporizzsjai atomerőmű visszavétele az oroszoktól.

- Egy orosz férfit három évre börtönbe zártak az Egyesült Államokban, mert amerikai gyártmányú, katonai minőségű mikroelektronikát csempészett Oroszországba.

- Moszkva kész együttműködni minden olyan amerikai vezetővel, aki hajlandó „méltányos, egymást kölcsönösen tisztelő párbeszédet” folytatni - mondta Szergej Lavrov szerdán. Az orosz külügyminiszter üdvözölte JD Vance republikánus alelnökjelölt Ukrajnával kapcsolatos álláspontját.

- Ukrajna és Oroszország 95 hadifoglyot cserélt ki. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az orosz védelmi minisztérium szerdán számolt be a cseréről.

A csere volt az 54. azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított.

- Észtország és Litvánia az uniós szankciók miatt nem engedi át többé a Fehéroroszországban bejegyzett gépkocsikat az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határaikon lévő ellenőrző pontokon. „Fehéroroszország közvetlenül hozzájárul és támogatja Oroszország ukrajnai agresszióját” - mondta Margus Tsahkna észt külügyminiszter. Lettország a héten hasonló tilalmat jelentett be.