Háború: Kína beállt Oroszország mögé

Hírek2023. júl. 28.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 519-dik napján:

- Kína segít Oroszországnak kijátszani a nyugati szankciókat, és valószínűleg katonai technológiát biztosít Moszkvának - derül ki egy amerikai hírszerzési jelentésből.

- "A Kínai Népköztársaság olyan kettős felhasználású technológiát biztosít, amelyet a moszkvai hadsereg az ukrajnai háború folytatásához használ, a szankciók és az exportellenőrzés nemzetközi szabályai ellenére" - áll a jelentésben.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az elmúlt napokban felerősödtek az ukrán támadások,

elsősorban az ukrajnai Zaporizzsja térségében húzódó frontvonalon.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videót tett közzé, amelyen ukrán katonák azt mondják, hogy bevették Sztaromajorszke faluját. A videón az ukrán harcosok azt mondják, hogy "felszabadították a falut", amely Zaporizzsja várostól keletre található.

- Az ukrán erők folytatták csütörtökön a támadó hadműveleteket a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsja megyében, Melitopol és Bergyanszk kikötőváros irányában, megszilárdították állásaikat az elért vonalakon - számolt be az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

A dokumentumban a kijevi katonai vezetés kiemelte, hogy az orosz erők a nap folyamán rakéta- és légicsapást indítottak a déli, odesszai régió kikötői infrastruktúrája ellen:

két Kalibr típusú rakétát indítottak és nyolc Sahid csapásmérő drónt, utóbbiakat az ukrán légierő mind megsemmisítette.

Összességében az orosz erők csütörtökön 27 légicsapást intéztek, és több mint harmincszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és ukrajnai településekre.

- Putyin a szentpétervári Oroszország-Afrika csúcstalálkozót arra használta fel, hogy bejelentse:

Oroszország helyettesítheti Ukrajnát az afrikai országok gabonaszállítójaként.

- Az Európai Bizottságnak nincs pénze arra, hogy segítsen Ukrajnának a fekete-tengeri megállapodás összeomlása után felmerülő szállítási többletköltségek fedezésében – tudta meg a Reuters.

- Az ukrán parlament csütörtöki ülésén elfogadta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat - közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. 

A hadiállapotot és az általános mozgósítást újabb kilencven nappal, 2023. november 15-ig hosszabbították meg.

- A strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság véleménye szerint az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új lengyel törvény "alapvetően hibás", ezért a jogszabály hatályon kívül helyezését javasolja Lengyelországnak.

- Az Oroszország ellen bevezetett "káros" európai uniós szankciókat bírálta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Biatorbágyon csütörtökön. 

Minél előbb tűzszünetre, békére és a "káros szankciók" befejezésére van szükség ahhoz, hogy azokat az óriási költségeket, amelyeket most a "háborús szankciók" okoznak, fejlesztésre tudjuk fordítani - mondta a felújított Kálvin tér átadásán Menczer Tamás.