A vártnál jobban alakult a második negyedévben az amerikai GDP

Hírek2023. júl. 27.Növekedés.hu

A második negyedévben a vártnál nagyobb mértékben gyarapodott az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes kalkulációja alapján.

A második negyedévben reálárakon és évesítve 2,4 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP), felette az első negyedévi 2,0 százaléknak és jóval meghaladva az 1,8 százalékos piaci várakozásokat.

A BEA magyarázata szerint a GDP elsősorban a fogyasztói kiadások, a nem lakáscélú állóeszköz-beruházások, az állami és helyi kormányzati kiadások, a magánkészlet-beruházások és a szövetségi kormányzati kiadások növekedésének köszönhetően emelkedett a vártnál nagyobb mértékben. A növekedést részben az export és a lakáscélú állóeszköz-beruházások csökkenése ellensúlyozta. A GDP-kalkulációban negatív tényezőként figyelembe vett import is csökkent a negyedévben.

A fogyasztói kiadások mind a szolgáltatások, mind az árucikkek esetében nőttek. A szolgáltatásokon belül a növekedéshez leginkább a lakás- és közüzemi szolgáltatások, az egészségügyi, a pénzügyi szolgáltatások és biztosítások, valamint a szállítási szolgáltatások járultak hozzá. Az árucikkeken belül a növekedést a szabadidős cikkek és járművek, valamint a benzin és egyéb energiacikkek vezették.

A nem lakáscélú állóeszköz-beruházások növekedése a berendezések, az építmények és a szellemi tulajdonú termékek növekedését tükrözte.

Árfolyam-kiigazítás nélkül a GDP évesítve 4,7 százalékkal, nominálisan 305,2 milliárd dollárral nőtt a második negyedévben az első negyedévi 6,1 százalékos, 391,8 milliárd dolláros növekedés után.