Háború: Kína beszáll az ukrán konfliktusba?

Hírek2023. ápr. 15.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 415-dik napján:

- A napvilágra került titkos amerikai dokumentumok szerint Kína beleegyezett abba, hogy titokban fegyverekkel segítsék Oroszországot. A kínai külügyminiszter szerint az ukrán konfliktus egyik résztvevőjének se adnak fegyvereket.

- Az ukrán erők egyre több Kínából származó alkatrészt találnak az Ukrajnában használt orosz fegyverekben – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezető tanácsadója.

- Meglepetésszerű ellenőrzés keretében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken elrendelte az orosz Csendes-óceáni Flotta legmagasabb szintű harckészültségbe helyezését, Valerij Geraszimov vezérkari főnök pedig utasítást adott rá, hogy

külön is teszteljék a hadászati tengeralattjárók állóképességét és fegyverhasználati készültségét.

- Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese reagált a lengyel miniszterelnöknek arra a kijelentésére, miszerint Ukrajnának jogában áll csapásokat mérni Oroszországra, és nem kell aggódni egy Oroszország és a NATO közötti háború miatt, mert Moszkva gyorsan el fogja veszíteni.

Nem tudom, ki győz vagy veszít egy ilyen háborúban, de tekintettel Lengyelországnak a NATO európai előretolt hadállásaként játszott szerepére, ez az ország biztosan el fog tűnni, az elmaradott miniszterelnökével együtt

– írta.

- Törvényjavaslatot fogadott el a lengyel szejm (parlamenti alsóház) pénteken egy vizsgálóbizottság megalakításáról, amelynek feladata az országra gyakorolt orosz befolyás és nyomás feltárása a belbiztonság és az energetika területén az elmúlt évtizedekben.

- Heves harcokat vívtak a Wagner katonai magánvállalat rohamosztagai az ukrán erőkkel a Donyeck megyei város nyugati negyedeinek elfoglalásáért - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Legalább kilencen meghaltak, köztük egy kétéves gyerek, és 21-en megsebesültek pénteken, amikor egy orosz rakétacsapás lakóépületeket ért a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városában.

- Az Európa Tanács mélységesen aggódik amiatt, hogy az Oroszországban már több mint két éve fogságban tartott, ellenzéki Alekszej Navalnij egészsége a hírek szerint rohamosan romlik.

- Az Egyesült Államok a barátunk, és fontos szövetségesünk is, de nem fogjuk engedni, hogy "belepréselje" Magyarországot a háborúba - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.